5. новембар 2009.

Godišnjica boja na Mišaru

U Mišaru kod Šapca, 13. avgusta 2009. godine, obeležena je 203. godišnjica jedne od najznačajnijih pobeda ustanika u Prvom srpskom ustanku, nad oružanim snagama Otomanskog Carstva.

Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine predstavlja je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad oružanim snagama Otomanskog Carstva.

Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su pobedili i time učvrstili položaj ustanika i dramatično ugrozili status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

Boj na Mišaru je opevan u drevnim epskim junačkim pesmama, a vremenom je postao deo nacionalne istorije i mitologije. Na taj način sačuvano je sećanje na mišarske junake i veliku pobedu nad Turcima.

U centru sela Mišar kod Šapca 1906. godine, povodom obeležavanja jubilarne 100. godišnjice boja na Mišaru, podignut je spomenik.

Kasnije je izgrađen muzej sa postavkom koja prikazuje sam boj, događaje koji su mu prethodili, znamenite učesnike ove velike bitke, kao i njegove posledice.

Povodom obeležavanja jubilarne 200. godišnjice boja na Mišaru, 2006. godine Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Gradom Šapcem omogućilo je sveobuhvatnu obnovu samog spomenika, muzeja, kao i seoske škole u Mišaru.

Pošta Srbije 2006. godine objavila je prigodne marke u čast obeležavanja 200 godina od čuvene mišarske bitke, prema čuvenoj slici "Boj na Mišaru", autora Paje Jovanovića, koju je grafički obradila Nadežda Skočajić, diplomirani grafički dizajner iz Beograda. Ovo je prvo prigodno filatelističko izdanje sa oznakama Republike Srbije i Pošte, odnosno JP PTT saobraćaja "Srbija" kao izdavača. Tiraž je 30.000 primeraka.

2 коментара:

  1. Ako uspem za 210 godišnjicu napraviću dioramu Boja na Mišaru i pokloniti je muzeju!!!
    Pozdrav Emperor

    ОдговориИзбриши
  2. Imate divnu radnju u Beogradu kod glavne pošte zove se filatelija. Tu ima da se kupe sve markice od 2006-te.

    ОдговориИзбриши