22. новембар 2009.

Redak primerak Darvinove knjige "O poreklu vrsta" na aukciji

Primerak prvog izdanja knjige "O poreklu vrsta" Čarlsa Darvina prodat je na aukciji u Londonu za 171.000 dolara (103.250 funti), što je dvostruko više od početne cene.

Aukcijska kuća Kristi je iznela knjigu na prodaju na 150-tu godišnjicu objavljivanja ovoga dela čuvenog britanskog evolucionog biologa. Očekivalo se da će knjiga biti prodata za 66.000 do 100.000 dolara.

Taj basnoslovni iznos ne treba da čudi: posredi je Čarls Darvin (1809-1882), odnosno njegova (r)evolucionarna knjiga “O poreklu vrsta”, i to jedan od 1.250 primeraka objavljenih 24. novembra 1859. godine.

Puni naslov dela je i bio “O poreklu vrsta posredstvom prirodne selekcije”, a primerci prvog izdanja su imali izdavačeve originalne zelene platnene korice sa pozlaćenim ivicama.

S pravom nazvana “knjigom koja je šokirala svet”, rasprodata je već prvog dana, a istovetno brza (i negativna) bila je i reakcija na nju. Neki biolozi prigovarali su Darvinu da ne može da dokaže svoje hipoteze, ali najžešći kritičar bila je Crkva. Sveštenici su naučniku prigovarali da teorija o prirodnoj selekciji poriče uticaj boga na stvaranje čoveka i ljudsku vrstu stavlja na isti nivo sa životinjama.

Darvinizmu je, i pored toga, trebalo samo nekoliko godina da trijumfuje. Teoriju o evoluciji ubrzo su prihvatili svi relevantni naučnici. Ali, ne i Anglikanska crkva, koja se tek prošle godine, uoči jubileja, izvinila Darvinu što ga je “pogrešno shvatila, i time navela druge ljude da ga pogrešno shvate”.

Darvin je preminuo 19. aprila 1882. u selu Daun, u grofoviji Kent. Sahranjen je, kako je to u Britaniji običaj kada se radi o zaslužnim ljudima, u vestminsterskoj opatiji.

SPASAO GA ZET
Lokalni “Oksford mejl” izvestio je da je knjiga kupljena pre nekih 40 godina u jednoj antikvarnici za - nekoliko šilinga. Kupac očigledno pojma nije imao koliko vredi, a i sadašnji vlasnik ju je cenio samo zbog sadržaja. Njegov zet je, međutim, bio na jednoj od manifestacija kojom je obeleževana godišnjica Darvinovog rođenja, i na jednoj slici prepoznao originalne korice prvog izdanja. Tako je tastov primerak završio u “Kristizu”.


Povodom 200 godina od rodjenja Čarlsa Darvina Pošta Srbije izdala je prigodnu markicu i FDC koverat u okviru prigodnog izdanja Nauka 2009. godine.

Kraljevska kovnica novca Velike britanije izdala je prigodnu kovanicu u čast 200 godina od rođenja Čarsla Darvina...

Zanimljivost
Britanski listovi pišu o neverovatnom otkriću u Zoološkom muzeju Univerziteta u Kembridžu gde je prilikom rutinskog sortiranja bogate kolekcije ptičjih jaja pronađeno i jedno odukupno 16 jaja koja je Čarls Darvin prikupio tridesetih godina 19. veka tokom svoje petogodišnje eskpedicije i puta oko sveta na brodu "Bigl".

Pored toga, ovo je i jedino do sada pronađeno jaje iz ove važne kolekcije koja je Darvinu poslužila za stvaranje teorije evolucije, ističe se u "Independentu".

Ovo maleno jaje tamno braon boje, na kojem je još uvek očuvan Darvinov potpis, pripada običnoj vrsti tinamua, ptici koja izgledom podseća na divlju kokoš, ali su joj najbliži srodnici nojevi, piše list. Do Univerziteta u Kembridžu je stiglo kao donacija Alfreda Njutona, Darvinovog prijatelja koji je bio profesor zoologije na ovom univerzitetu. Njuton je u svojoj privatnoj beležnici zapisao da je jaje tinamua veliki naučnik pronašao u Urugvaju, ali da ga je stavio u premalenu kutiju, te da je ono zbog toga napuklo.

Naučnici poseban značaj pridaju tome što je ovo, kako ga zbog boje nazivaju, "uskršnje" jaje pronađeno u godini kada se slavi 200 godina od rođenja Čarlsa Darvina, dok se značaj pridaje i tome što je jasno utvrđeno da je ono oštećeno pre 150 godina zbog "nespretnosti" samog velikog naučnika, piše "Gardijan".

Možda najoriginalniji način obeležavanja 200 godina rođenja Čarlsa Darvina pokazao je Mike's Maze, uradivši Darvinov lik u polju kukuruza...


Нема коментара:

Постави коментар