16. новембар 2009.

Švedska - kultni automobili na markicama

Krajem januara 2009. godine Švedska kraljevska pošta izdala je tematsku seriju markaka posvećenu kultnim automobilima.

Blok od 10 maraka sa oznakom "brev" (pismo), na kome je prikazano 5 popularnih automobila iz perioda 1940. - 1960, namenjen je domaćem poštanskom saobraćaju, dok markica koja prikazuje Volvo Amazon, sa nominalnom od 12 kruna, suži frankiranju pošiljki u medjunarodnom poštanskom saobraćaju. Grafička obrada poverena je mladom danskom dizajneru Vigu Merku.

Prve "bube" postale su svojina privatnih vlasnika u Švedskoj početkom 1949. godine, a do kraja te godine prodato je 350 komada. Automobil prikazan na markici je jedan od ranih modela pravljen u periodu od 1949. do 1951. godine.


Nešto kasnije, sredinom 50ih, francuski proizvođač Sitroen (Citroen) počeo je prodaju svog novog modela DS, poznatog u Švedskoj (a i kod nas) kao "žaba". Ovaj automobil je tehnički bio toliko ispred svog vremena, da su neka rešenja primenjivana na njemu ušla u masovnu serijsku upotrebu tek 40ak godina kasnije. "Ajkula" na markici je iz 1957. godine.


Seledeća dva automobila su proizvodi švedskog "Volvo"-a. Model PV444 predstavljao je neku vrstu narodonog automobila - bio je dovoljno kvalitetan, pouzdan i jeftin, da ga je u periodu od 1946. do 1951. godine kupilo više od 200.000 Šveđana. Ovaj model je postavio temelje za budući uspeh "Volvo"-a na domaćem tržištu, dok je model Amazon, prikazan na marki od 12 kruna, ustanovio ugled pomenute firme u inostranstvu.


Kadilak "coup de ville" predstavljen je evropskim kupcima 1950. godine. Ovaj automobil, čiji je dizajn postao zaštitni znak jedne ere u automobilizmu (poznate kao "fins and chrome" u SAD ili "reponje" kod nas) postao je vrlo popularan u Evropi; u Švedskoj je do kraja 60ih prodato 50.000 primeraka.

Ford Mustang, prikazan na marki u okviru serije, kao i na posebnom suvenir-bloku za kolekcionare, jedan je od najpopularnijih automobila XX veka, čija slava ne tamni ni dan-danas. Prvi primerci ovog automobila sišli su sa proizvodne trake fabrike u Graftonu u Virdžiniji 1964. godine, da bi sada, posle pola veka i više miliona proizvedenih primeraka, Mustang ušao u novo poglavlje svog razvoja: na Severnoameričkom sajmu automobila 2004. godine bio je predstavljen potpuno novi dizajn, sa oznakom "Ford S197", koji gotovo i ne podseća na osnovnu verziju. Na markici je prikazan model iz 1967. godine, po mišljenju mnogih, jedan od najlepših Mustanga ikada proizvedenih.


Izvor: Pošta Švedske


Нема коментара:

Постави коментар