12. новембар 2009.

Ordenje

Termin „orden” nastao je od reči hordo što znači red, a nazvan je tako po viteškim redovima srednjeg veka. Takođe, orden se javlja još u drugom veku pre naše ere pod nazivom falera, odakle i potiče naziv za proučavanje i sakupljanje ordenja – faleristika. U to vreme to su bile metalne pločice okruglog ili elipsoidnog oblika, ukrašene ornamentima i figurama, a ako ih je bilo više, nizane su na kožni remen, što bismo u današnje vreme nazvali „ordenskom granom”.

Svrha ordena nekada, kao i danas, jeste da potvrdi da je njegov nosilac na neki način zadužio državu ili vladara.

Prvi orden za vojne zasluge ustanovio je francuski kralj Luj XIV (1681–1715) a dodeljivao ga je svojim vojnicima katolicima. Od vremena Francuske buržoaske revolucije dodeljivanje ordenja sve manje je povezano sa titulama i društvenim položajem, a sve više sa zaslugama pojedinaca.

Prvi srpski orden – Takovski krst ustanovio je knez Mihailo Obrenović 22. maja 1865. godine za vreme svoje druge vlade i dodeljivan je za zasluge stečene u borbi za nezavisnost i oslobođenje i kao takav uručivan je sve do 1903. godine. Takođe, ugovorom između Srbije i Crne Gore od 23. septembra 1866. godine, prvenstveno crnogorski Orden Danila I, dodeljivan za junaštvo na bojnom polju, usvojen je u celokupnoj Srbiji. Nakon toga kralj Milan Obrenović, 23. januara 1883. godine, ustanovio je za izuzetne usluge za kraljevsku kuću Orden belog orla. Prvi i drugi stepen ovog ordena imaju i ordenske zvezde od zlata i sitnih kristala, a Orden belog orla sa brilijantima i dragim kamenjem čuva se u fondaciji Smitsonijan u Vašingtonu. Među najlepše svetsko ordenje svakako spada Orden Miloša Velikog koji je 17. decembra 1898. ustanovio kralj Aleksandar Obrenović, a dodeljivan je za naročite zasluge za dinastiju Obrenović. Medaljon visi na kruni Nemanjića, izrađenoj od zlata i ukrašenoj dragim kamenjem i perlama od zeleno-plavo-belog emajla.

Deo ordenja raznovrsnog i prelepog dizajna može se naći na susretima kolekcionara u Beogradu, kao i na aukcijama koje organizuje Srpsko numizmatičko društvo ili neka druga aukcijska kuća u zemlji i svetu. Cene ovog ordenja, kao i svih drugih antikviteta, šarolike su i zavise isključivo od kvaliteta i retkosti ponuđenog materijala.

Orden Miloša Velikog IV stepena

Нема коментара:

Постави коментар