24. новембар 2009.

K'o Maksim po diviziji...

Vukajlija kaže: Automatski mitraljez koji su koristili mnogi... Znači da neko toliko lupa da se osećate ko da vas gađa nešto zbog čega ne možete da se opasuljite (uglavnom se ljudi nisu ni opasuljivali posle bliskog sustreta sa njim)...

Hajrem Stivens Maksim (Hiram Stevens Maxim 05. februar 1840. – 24. novembar 1916.) izmislio je 1883. godine prvi mitraljez, a patentiran je dve godine kasnije. Prvi rat je video u južnoafričkom kolonijalnom ratu, a kasnije i u rusko - japanskim sukobima od 1904. do 1905. godine. Tokom prvog svetskog rata saveznici su koristili mnoge vrste mitrljaza, kako teške - na točkovima i tripodima, tako i lake - na bipodima. Posle I svetskog rata mitraljez postaje standarni deo svakog voda za kopnenu i protivvazdušnu borbu. Između dva svetska rata pojavljuju se i mitraljezi velikog kalibra - .50 (12.7mm), pioniri su Browning M2 i DShK-12.7. Tokom drugog svetskog rata nemci su razvili prvi univerzalni mitraljez - MG42, koji se mogao koristiti kao laki - na bipodu, i kao teški - na postolju/tripodu. Ovaj mitraljez je postavio novi 'trend' i skoro svaki moderni mitraljez je pravljen po uzoru na njega a i sam je ostao u naoružanju nekih zemalja i do kraja druge polovine 20. veka.

Maksim je svojevremeno izjavio da je 1882. godine bio u Beču, gde je sreo jednog Amerikanca koga je znao od ranije, koji mu je rekao: "Batali svoju hemiju i elektriku! Ako želiš da napraviš gomilu novca, izmisli nešto što će omogućiti Evropljanima da se međusobno pobiju u velikom stilu!"


Kao dete, Maksima je nokautirao trzaj puške, što ga je inspirisalo da koristi silu trzaja da bi pištolj radio automatski. Između 1883. i 1885. godine Maksim patentira gasni, trzajni metod i metod povratnog mehanizma. Kada se preselio u Englesku, živeo je u velikoj kući vlasništvo Lorda Thurlou Fitchburga u zapadnom Norwood-u, gde je razvio svoj dizajn za automatsko oruzje, koristeci akciju (mehanizam) koji bi zatvorio zadnji deo cevi i pritisnuo oprugu, čuvajući energiju trzaja oslobodjenu pucnjem kako bi pripremila oružje za sledeći hitac. U lokalnoj štampi objavljivao je upozorenja da će da eksperimentiše sa oružjem u svom vrtu i molio komšije da drže prozore otvorene da bi se izbeglo razbijanje stakla.

Maksim je osnovao preduzeće za proizvodnju svog "izuma" u Crayford-u, u Kentu, koje se kasnije spojilo sa Nordenfeldt i Vikers Corporacijom 1896. godine i postalo "Vikers, Sin & Maksim" (Vickers, Son & Maxim). Njihov unapredjeni dizajn, poznat kao Vicker-ov mitraljez, nakon Maksimovog povlačenja iz odbora 1911. godine, na njegov 71. rodjendan, bio je standardni Britanski mitraljez dugi niz godina. Prodaja oružja vođena je od strane Basila Zaharoffa, varijante Maksimovog mitraljeza kupovane su i korišćene opsežno na obe strane tokom Prvog svetskog rata. Jedan od razloga za povlačenje bio je i taj što je Maksim bio "gluv kao top" zbog dugogodišnje izloženosti buci koju su proizvodili njegovi mitraljezi.

Linkovi: NYTimes.com, The Spandau LMG 08/15,

Maxim М1909 srpske Kraljevske vojske

Нема коментара:

Постави коментар