12. новембар 2009.

Lepenski vir


Adam, Praroditeljka, Danubius i Rodonačelnik
Lepenski Vir je jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta. Smešteno je na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri, u Srbiji, u centralnom delu Balkanskog poluostrva. Ovaj lokalitet, koji je ime dobio po dunavskom viru, bio je sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije.

Između 1965. i 1970. otkriveno je ribarsko lovačko naselje sa začecima kultivacije i domestifikacije. Tokom iskopavanja otkriveno je sedam sukcesivnih naselja i 136 objekata (kako stambenih, tako i sakralnih) koji su izgrađeni u preriodu od oko 6500. do 5500. godine pre naše ere.

Prikazi božanstava u kamenu, žrtvenci, ritualni predmeti i ostaci faune bili su promišljeno raspoređeni u okviru simboličnog arhitektonskog konteksta i oslikavali su prirodno i sakralno kretanje boga Sunca, u smislu kosmogonije i eshatologije ove ljudske zajednice. Primenjujući arheološku i arheoastronomsku metodologiju, dokazano je da su stanovnici Lepenskog Vira nesumnjivo raspolagali znanjima o kretanju Sunca tokom dana, noći i godišnjih doba, koja su bila utemeljena na razvijenoj religioznoj svesti.

Glavni rukovodilac istraživanja ovog lokaliteta je bio profesor dr Dragoslav Srejović, čuveni ahreolog, akademik i profesor Univerziteta u Beogradu.

Današnji, pre izgradnje brane i verovatni izgled lokaliteta

Turistička karta opšine Majdanpek

Linkovi: Lepenski vir Wikipedia

Нема коментара:

Постави коментар