10. новембар 2009.

Михаи́л Тимофе́евич Кала́шников napunio 90 godina

Mihail Kalašnjikov rođen je 10. novembra 1919 u selu Kurыa Kurinskogo u regionu Altajski kraj. Od 1938. do 1940. bio je učenik tenkovske škole vojnog okruga Kijeva. U prvih nekoliko meseci Drugog svetskog rata tenkovski komandant M. T. Kalašnjikov su se borili na frontu Brijanskog. Nakon što je teško ranjen, prebačen je u bolnicu, gde je prvi put postao svestan potrebe da kreira novo domaće malo oružja, koje ni na koji način neće biti inferiorno u odnosu na nemačko oružje tog vremena. Bez posebnog obrazovanja, mladi narednik je počeo sa radom. Poznati oružar general Blagonravov uočio je kvalitete samoukog narednika i Kalašnjikov je poslat da služi iz linija fronta, nedaleko od Moskve, gde je bila baza jednog od istraživačkih instituta. Od 1943, radio je na izgradi svog najpoznatijeg automata.

Godine 1949. mladog dizajner motozavoda imenuju u glavnog inženjera u gradu Iževsk. Ovde je bio postavljen na proizvodnji svetski čuvenog AK-47, a potom stvorio celu familiju lakog streljačkog automatskog oružja, čiji kvaliteti se još uvek smatraju nenadmašenim. Za 60 godina u fabrici Mihail Timofejevič prešao je put do glavnog dizajnera streljačkog "AD koncerna Ižmaš". M. T. Kalašnjikov ima akademski titulu - doktor tehničkih nauka.

Kao priznanje za izuzetan talenat M. T. Kalašnjikov je ukazom Predsednika Jeljcina, dodelio prviom konstruktoru u Rusiji orden "За заслуги перед Отечеством" (zasluge za otadzbinu) i čin general-majora. Sve ovo je zbog neneadmašnih doprinosa koje je dao za Otadžbinu.

Mihail Kalašnjikov - dvostruki nosilac ordena Heroj socijalističkog rada, vlasnik tri Odena Lenjina, Orden svetog Andreja, dobitnik Lenjinove nagrade i dr. Počasni delatnik za nauku i tehnologiju Republike, počasni građanin grada Iževsk i nosilac je drugih nargrada i priznanja.

Godine 2004 je u Iževsku otvoren muzej i izložbeni kompleks malog oružja.

Kalašnjikovu uručena Zvezda heroja Rusije

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev primio je danas istaknutog konstruktora oružja Mihaila Kalašnjikova na njegov 90. rođendan i uručio mu najvišu državnu nagradu, Zvezdu heroja Rusije, javile su ruske novinske agencije.

Medvedev je rekao da je Kalašnjikov uspeo da "pretvori rusko oružje u jedan od najboljih nacionalnih brendovai da su njegova dostignuća simbol stvaralačkih sposobnosti ruske nacije".

"Potrebno je da se i u drugim oblastima ugledamo na Vaša", rekao je ruski predsednik. Zahvaljujući na nagradi, Kalašnjikov je izrazio nadu da će se u Rusiji i dalje proizvoditi novi tipovi naoružanja i "čuvati mir i rad". "Nije moja krivica što se danas oružje primenjuje tamo gde ne treba. To je krivica političara, a ne konstruktora. Ja sam pravio oružje radi zaštite granica otadžbine", rekao je tvorac svetski poznate automatske puške AK-47, nazvane prema njegovom prezimenu. Pred svečanost uručivanja nagrade, Kalašnjikov je rekao da se oseća dobro i da svakog dana ide na posao u koncern "Ižmaš", gde je glavni konstruktor ,a i savetnik generalnog direktora "Rosoboroneksporta".

Kalašnjikovu su, kako je izvestio Itar-Tas, čestitku za rođendan poslali i članovi posade Međunarodne kosmičke stanice Maksim Šurajev i Roman Romanjenko.

"Vaše ime, uvaženi Mihail Timofejevič, zajedno sa prvim kosmonautom Jurijem Aleksejevičem Gagarinom, postalo je simbol naše zemlje u 20. veku", naveli su ruski kosmonauti u video-čestitki.

Нема коментара:

Постави коментар