24. новембар 2009.

Ruski milijarder kupio Hitlerov "mercedes"

Jedan za sada neimenovani ruski milijarder kupio je limuzinu koja je nekada pripadala nemačkom fireru Adolfu Hitleru, objavili su nemački mediji.

Objekat kupoprodajne transakcije je bio blindirani tamnoplavi "mercedes 770 K", koji je Hitler lično poručio od "Mercedes Benca" 1935. godine, preneo je ruski poslovni denvnik BFM u svom elektronskom izdanju.

Prema pisanju nemačkog tabloida "Bild", kupac Hitlerovog automobila ima želju da se njime vozi moskovskim ulicama.

Ekspert za automobile Mihael Frolih, koji je pratio transakciju, kaže da je automobil prodat Rusu za više miliona evra, precizirajući samo da je u pitanju dvocifrena suma - od deset do 99 miliona.
Isti tajanstveni kupac, pre pisanju nemačkih medija, ima nameru da kupi još pet automobila koji su pripadali rukovodstvu Trećeg Rajha, a vrednost te kupovine eksperti procenjuju na četiri do deset miliona evra.
Predstavnici kompanije "Dajmler" su, međutim, izrazili sumnju da je automobil o kome se radi stvarno pripadao Hitleru. "Morali bismo prvo da pregledamo automobil, jer je od 1938. do 1943. godine proizvedeno 88 modela "mercedes 770 K", rekao je predstavnik kompanije.

Kako bi prodaja bila legalna, prodavci automobila su prethodno morali da uklone sve nacističke simbole. Posle Drugog svetskog rata, plavi "mercedes" je pronađen na jednoj železničkoj stanici u Austriji i prodat za 2.000 maraka.

Za sada ostaje tajna ko bi mogao da bude najnoviji vlasnik Hitlerovog automobila, a Frolih je za "Zidojče cajtung" izjavio da je samo radio svoj posao i da je do sada prodao automobile Čarlija Čaplina, Grete Garbo i Džona Lenona. "To je savršeno nepristrastan posao, a to što sam sada posredovao u prodaji Hitlerovog automobila je jednostavno koincidencija", rekao je ovaj trgovac oldtajmerima sa tridesetogodišnjim iskustvom. On je primetio da "takvi automobili nikada ne pojeftinjuju".

Izvor: Bild.de

Нема коментара:

Постави коментар