23. децембар 2009.

Prozor iz 21. slučajno pao u kupatilo iz 3. veka

Aleksandar Lazović (25) iz Čačka oslobođen je optužbe da je, prilikom preuređivanja svog stana u ulici Gospodar Jovanovoj 3/5, u centru Čačka, pričinio štetu na kulturnom dobru Rimske terme. Presudu je izreklo veće Opštinskog suda u Čačku kojem je predsedavao Darko Marković, pri čemu je Lazović odgovarao pod sumnjom da je počinio krivično delo oštećenja tuđe stvari.

Optuženi je u svojoj odbrani pred većem istakao da je 21. avgusta 2006. godine, oko 20.30 sati, pokušao da skine prozorski štok sa jednog dela zazidane terase svog stana na trećem spratu. Uspeo je, veli, da ga rasklima ali ne i da ga zadrži, iako je pokušavao. Tada je, dodaje, rasekao ruku, no štok je ipak pao u negdašnju banju starih Rimljana. Kaže da je mesto pada neosvetljeno i lila je kiša, pa je po štok sišao sledećeg dana oko 11.00 sati, letve i plastične roletne pokupio u džakove, i sve bacio u kontejner.

– Sud je našao da se pomenuto krivično delo može izvršiti samo sa umišljajem, ali toga nije bilo. Čak je i u optužnici navedeno da je optuženi postupao olako držeći da do štete neće doći, dakle sa svesnim nehatom – kaže za „Politiku” Lazovićev branilac Mladen Nenadić, advokat iz Čačka, dodajući da je presuda pravosnažna jer se tužilac nije žalio.

Optuženi je veću izjavio da se na tu adresu doselio tri godine ranije, i nije znao da ima kulturno dobro pod prozorom. „Mislio sam da je neko započeo neku gradnju pa obustavio. Spomenik nije obezbeđen, svakodnevno se skupljaju deca, narkomani i lopovi, pa stanari noću imaju problema”, rekao je Lazović u sudnici.

Terme su za kulturno dobro proglašene 1980. godine i Sud je, uvidom u rešenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, utvrdio da su vlasništvo grada Čačka, da imaju svojstvo spomenika i zaštitu zakona.

Na pretresu je svedočila i Gordana Tošić, kao direktor rečenog zavoda. Ona je saopštila da je Zavod obavestio vlasnika kako se održava i čuva ovakav lokalitet, zna da je o tome gradska uprava Čačka potpisala ugovor sa „Komunalcem”, ali je poznato da se ovakva nalazišta ne čuvaju brižljivo, pa je i ranije na tom mestu zaticala otpadni materijal.

Stručnjaci Zavoda sačinili su i izveštaj o stanju zatečenom dan posle incidenta, opisavši da se čitav kompleks koristi nesvrsishodno, da je pretvoren u uslužno svratište, „dok bačene flaše i opušci dodatno govore o bahatom odnosu lokalnog stanovništva”. Arheolozi su utvrdili da su, u ovom slučaju, padom građevinskog materijala i šuta sa stanarevog prozora oštećeni stubići i pod Termi, procenivši štetu na 49.088 dinara.

Rimsko kupatilo u ondašnjem i današnjem središtu Čačku imalo je osam prostorija sa različitim namenama, sa toplom ili hladnom vodom i salom za gimnastiku. Građeno je u dve faze, najpre krajem trećeg i početkom četvrtog veka naše ere, a zatim krajem četvrtog stoleća.

Нема коментара:

Постави коментар