15. децембар 2009.

Filatelistički objekti tradicije i tematike

Ambasada Brazila u Beogradu i Savez filatelista Srbije, uz pomoć i saradnju Nacionalnog muzeja pošte Brazila i DP „Jugomarka”, organizovali su izložbu „Filatelistički objekti tradicije i tematike”. Domaćin izložbe je PTT muzej u Beogradu, u kojem se nalazi postavka. Izložba se sastoji iz dva dela. U jednom delu su prikazane poštanske marke iz fonda Nacionalnog muzeja pošte Brazila koje su poslate iz ove zemlje upravo zbog izložbe.U drugom delu prikazani su objekti tradicionalne filatelije i poštanske istorije iz kolekcija članova Saveza filatelista Srbije, koji ovom izložbom obeležava tri jubileja: 60 godina izlaženja časopisa „Filatelista”, 90 godina najstarijeg filatelističkog društva u Srbiji – „Srpskog filatelističkog kluba” i 140 godina izdanja maraka sa likom kneza Milana Obrenovića.

Izložene kolekcije filatelističkog materijala, koji većim delom čine pisma, žigovi i marke, stigle su u Beograd direktno iz Fonda Nacionalnog muzeja Brazila. Ovaj deo izložbe predstavlja razne aspekte samog Brazila, kao i odnose ove države sa svetom. U postavci „Prozor u svet” prikazane su marke štampane u Brazilu od 2005. do 2007. godine sa ciljem da privuku pažnju publike na čudesan svet maraka. Motivi na markama predstavljaju razne sportove, bogatstvo prirode, kulturne i ambijentalne vrednosti Brazila i pokazuju scene iz dnevnog života.

Kolekcija „Indijanci i očuvanje prirode” sastoji se od maraka brazilskog preduzeća pošta i telegrafa, koje su urađene u saradnji sa Državnom fondacijom Indijanaca. Motivi prikazuju starosedeoca, njegovo poreklo, borbu za preživljavanje, njegovu umetnost i običaje. Marke takođe ističu probleme kulturne integracije u moderno društvo.

Na 23 izložbena lista prikazane su brazilske marke na temu fudbala u periodu od 1957. do 2008. godine, malo poznatih autora, ali u tiražima od preko tri miliona primeraka. Brazilski narod imaće priliku da bude domaćin Olimpijskih igara 2016. godine, koje će se održati u Rio de Žaneiru. Shodno tome, Brazilski muzej pošte sakupio je marke iz raznih zemalja koje predstavljaju olimpijske discipline. Tako u ovoj kolekciji mogu da se vide marke izdate u Argentini, Peruu, Nemačkoj i drugim zemljama sa prikazom olimpijskih sportova.

Postavku „Svet maraka – ženski pogled” sačinjavaju marke šest umetnica koje su sarađivale sa Brazilskom poštom i telegrafom u poslednjoj četvrtini prošlog veka i koje su unele ženstvenost, lepotu i prefinjenost u brazilsku filateliju. Verovatno najzanimljiviji eksponat na izložbi je cepelinsko pismo koje je poslato iz Beograda i preko Berlina stiglo u Brazil. Na prednjoj strani pisma nalaze se četiri žiga, a peti, dolazni žig, nalazi se na poleđini.

Na izložbi dat je i prikaz razvoja poštanskog saobraćaja u Brazilu. Prva poštanska marka Brazila emitovana je 1843. godine, svega tri godine posle prve marke na svetu. Nazvana je „goveđe oko” i imala je nominalu od tadašnjih 30, 60 i 90 reisa. Brazilsko preduzeće pošte i telegrafa konstituisano je 1969. godine sa ciljem da pruža i druge vrste usluga poput isplate penzija i socijalne pomoći, kao i da učestvuje u vladinim programima poput besplatnog deljenja knjiga.

Povodom izložbe emitovana je personalizovana marka i Katalog izložbe, a na dan otvaranja izložbe – 25. oktobra, na pošti 11101 Beograd bio je u upotrebi prigodan žig prvog dana.

Нема коментара:

Постави коментар