19. децембар 2009.

Krađa sa kapije Aušvica


Aušvic, bivši nacistički koncentracioni logor na jugu Poljske, bio je u petak, u ranim jutarnjim satima, meta nepoznatih lopova. Kriminalci su odneli metalni natpis – Arbeit macht frei (Rad oslobađa) iznad ulaza u nekadašnji nacistički logor smrti.

Krađu je otkrio radnik obezbeđenja u redovnoj jutarnjoj kontroli. Prema rečima predstavnika za štampu poljske policije Darijuša Novaka, pretpostavlja se da su lopovi posao obavili između tri i pet sati. Ceo kompleks bivšeg logora, koji je danas muzej sećanja na više od milion žrtava nacističkih zločina, „pokriven“ je sigurnosnim kamerama tako da policija sada pokušava da rekonstruiše događanja u petak ujutro. Raspisana je i nagrada od 1.200 evra za informacije koje bi pomogle u otkrivanju lopova.

„Prekoračena je svaka granica, to je tužno i sramotno“, izjavio je Jaroslav Mensfeld, predstavnik za štampu Muzeja Aušvic–Birkenau. „Lopovi su bili dobro pripremljeni, tačno su znali šta rade.“

U međuvremenu, na kapiji bivšeg nacističkog logora postavljen je rezervni natpis Arbeit macht frei. Ova kopija napravljena je prilikom nedavnih radova na renoviranju dela muzeja.

Krađa u bivšem koncentracionom logoru izazvala je oštre međunarodne reakcije.

„To je tragični vandalizam“, izjavio je poljski ministra Andžej Pševoznik, potpredsednik izraelske vlade Silvan Šalom osudio je „gnusni čin“, ali je i upozorio da „taj potez još jednom svedoči o nasilju i mržnji prema Jevrejima“.

Avner Šalev, predsednik jevrejskog memorijalnog centra Jad Vašem, smatra da je reč o „napadu na sećanje na holokaust“.

Koncentracioni logor Aušvic otvoren je u junu 1940. godine, a prvobitna zamisao nacista bila je da tu smeste zarobljene poljske vojnike. Ubrzo je, međutim, ovaj logor na jugu Poljske pretvoren u jednu od najvećih nacističkih „fabrika“ za masovnu likvidaciju Jevreja, Cigana i drugih logoraša dovedenih iz svih krajeva Evrope. Ciničan natpis od metala koji je sada ukraden napravili su poljski zatvorenici pola godine posle otvaranja logora kada je i postavljen iznad kapije koncentracionog logora.

Sovjetska Crvena armija oslobodila je Aušvic 27. januara 1945. posle čega je počelo mukotrpno istraživanje koliki su, zapravo, zločin počinili nacisti. Tačan broj žrtava nikada nije sasvim precizno utvrđen, ali se procenjuje da je u Aušvicu stradalo 1,3 miliona ljudi od čega oko 1,1 milion Jevreja.

Pre dva dana objavljena je vest da je Nemačka poklonila više od 60 miliona evra za spasavanje Muzeja Aušvic-Birkenau, koji se nalazi na mestu najvećeg nacističkog logora smrti. Uprava muzeja saopštila je da je novac koji je izdvojila nemačka vlada polovina sume potrebne da se ovaj spomenik žrtvama nacizma zaštiti od propadanja.

Нема коментара:

Постави коментар