26. новембар 2010.

Praistorija na Koridoru 10

Trasa autoputa Beograd - Subotica, preko Novog Sada, duž Koridora 10, nije značajna samo savremenicima. Da je u prohujalim vekovima taj prostor bio interesantan, svedoče ostaci naselja čak iz preistorije, otkriveni letos.

Tragove života još s početka bakarnog doba pronašli su arheolozi pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture na osam lokaliteta između Zmajeva i Feketića.

Starost delova naselja, alatki i posuđa proteže se od bakarnog i bronzanog (neolit i eneolit), antičkog perioda (II i IV vek), do srednjeg (od VIII do XIII veka). Ukupno je istraženo 300 stambenih i ekonomskih objekata.

- To su bila seoska naselja, uvek smeštena u blizini vode, ali na suvom, uzvišenom terenu - rekonstruiše tadašnji život Ivana Pašić, arheolog pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. - Kuće su bile donjim delom ukopane u les, a podzemni delovi izgrađeni od drvenih greda, balvana, dasaka i platera, oblepljene blatom.

Daleki preci su pored kuća gradili i zemljane peći za spremanje hrane. Ukopavane su mnogobrojne kružne jame, koje su služile kao ostave za hranu. Zanimljiv je, dodaje naša sagovornica, jedan objekat u naselju iz II veka nove ere, u blizini Feketića, koji je, kako se pretpostavlja, služio kao pušnica za meso. Iz jedne prostorije u kojoj se ložila vatra, dim je preko kratkog tunela iskopanog u zemlji stizao do prostorije u kojoj se dimilo meso.

- Kuće su služile samo za spavanje i boravak, a hrana se pripremala u drugom objektu - objašnjava Pašićeva, i dodaje da se tadašnje stanovništvo, osim zemljoradnjom i stočarstvom, bavilo i raznim zanatima, što potkrepljuje podatkom da je u dva naselja iz II i III veka nove ere pronađena gvozdena šljaka, pa se može pretpostaviti da su njima kovači izrađivali gvozdene alatke.

U to vreme bila je razvijena i trgovina, pa su u naselje iz II veka stizale luksuzne keramičke posude s teritorije Rimskog carstva. Veština zanatlija iz bronzanog doba (1.500 godina pre nove ere) ogledala se u izradi glinenih posuda isključivo rukama, bez grnčarskog vitla, a ukrašavali su ih urezivanjem raznih ukrasa.

Нема коментара:

Постави коментар