11. новембар 2010.

Lepenci pod zaštitom

Građevinski radovi na lokalitetu Lepenski vir kasne i biće završeni krajem novembra, a za publiku će lokalitet biti otvoren tek kad bude završena kompletna postavka, sledećeg proleća, kaže Tatjana Cvjetićanin, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Konzervatorski nadzor na lokalitetu vrši Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a sve što je u vezi sa pokretnim kulturnim dobrima radi Narodni muzej, objašnjava direktorka muzeja, koja na primedbu arhitekte Marije Jovin da radovi kasne između ostalog i zbog toga što još nisu napravljene replike “lepenaca”, kaže:

- Onaj deo skulptura koji je bio predviđen je - odliven. Ali, tek kad se skloni stari krov od salonita videće se tačno koliko je još skulptura potrebno na lokalitetu. Tek tada imaćemo jasnu predstavu. Možda će se pokazati potreba da postavimo svih 50-60 skulptura.

Skulpture sa Lepenskog vira su izuzetna kulturna dobra i deo zbirke Narodnog muzeja, pa shodno zakonu isključivo muzej brine o izradi kopija, izričita je Cvjetićaninova:

- Kopije ne samo da moraju da odgovaraju originalu, već i tamošnjoj klimi, pa za odlivke nije korišten gips već jedan novi materijal. Takođe, shodno zakonu, kalup ostaje u Narodnom muzeju, što sprečava eventualne zloupotrebe. Kako se radi o izuzetnim nalazima, Narodni muzej mora da ima punu kontrolu nad njihovim korišćenjem.

U tom kontestu, objašnjava sagovornica, Narodni muzej ne dozvoljava 3D snimanje skulptura, jer je na osnovu takvog snimka moguće izrađivati kopije, a muzej je zadužen da štiti skulpture od mogućeg umnožavanja. Po njenom mišljenju, tek kada svi zanatski radovi na Lepenskom viru budu završeni na red dolazi postavka koju će raditi svi relevantni stručnjaci koji se bave tim periodom i prostorom - Narodni muzej, arheolozi Filozofskog fakulteta, stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a učestvovaće i Republički zavod za zaštitu prirode, Nacionalni park “Đerdap”...

Adam, Praroditeljka, Danubius i Rodonačelnik
POSTAVKA
Prezentacija lokaliteta podrazumeva konzervatorske i restauratorske radove koje radi Zavod, a potom postavljanje kopija skulptura. Postavka će dobiti znatno veći prostor od onog koji je imala, a sagovornica otkriva i da će Muzej Lepenskog vira koji je ranije već postojao (sa spoljašnjim amfiteatrom), sada biti inkorporiran u jedan objekat, u kom će glavni eksponat biti - lokalitet. Uz stazu s gornje strane lokaliteta postojaće vitrine, informativni panoi koji će “govoriti” o značaju i višeslojnosti ovog arheološkog nalazišta, a uz stare, poznate, biće uneti i novi podaci o Lepenskom viru.

Današnji, pre izgradnje brane i verovatni izgled lokaliteta

Нема коментара:

Постави коментар