18. новембар 2010.

Otkrivena raskrsnica rimskog puta

Arheološka ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture otkrila je kod Goinskog kalea, nadomak Dimitrovgrada, antičku raskrsnicu, za koju smatraju da je bila važna rimska putna stanica, rekao je rukovodilac tima Miroslav Lazić.

Raskrsnica je otkrivena na trasi budućeg Koridora 10 od Dimitrovgrada do Pirota, čija izgradnja uskoro treba da počne, a u istraživanju su učestvovali i stručnjaci Filozofskog fakulteta iz Beograda.

"Prethodno su beogradski arheološki stručnjaci, na iskopavanjima na obilaznici oko Dimitrovgrada, otkrili gotovo u potunosti očuvan rimski put Via Militaris", rekao je Lazić.

Na novootkrivenoj raskrsnici se ukrštaju širi put iz pravca Via Militarisa i uži deo puta koji kreće uz Goinsko kale, na čijem se vrhu nalazi lepo očuvano utvrđenje sa nekoliko kapija, izgrađeno u IV veku, a obnovljeno u VI veku, u vreme cara Justinijana.

Radovi su počeli i kod sela Obrenovac, gde je tokom prothodnih arheloških istraživanja otkriveno prostrano, višelojno nalazište sa ostacima iz neolitskog, bronzanog i antičkog perioda.

Prema rečima Laziića, Bačevsko polje, lokacija na obilaznici Dimitrovgrad, za koju stručnjaci veruju da predstavlja veliku rimsku putnu stanicu, ne nalazi se na samoj trasi Koridora 10 i biće ispitana u okviru nekog novog projekta.

"Verujem da će biti razumevanja da se kasnije obavi istrazivanje i tog veoma važnog lokaliteta, jer taj arheološki dragulj treba da da i prave odgovore na brojna pitanja koja otvaraju svi budući nalazi na ovom arheološki bogatom području", rekao je Lazić.

Detalji sa nalazišta

Mapa rimskih puteva posle 100. godine nove ere

Нема коментара:

Постави коментар