19. септембар 2010.

VIII salon stripa u SKC-u

Osmi međunarodni salon stripa biće održan u Studentskom kulturnom centru (SKC) od 30. septembra do 3. oktobra u okviru kojeg će ljubitelji devete umetnosti biti u prilici da prisustvuju jedinstvenom sadržaju izlagačkog, tribinskog i edukativnog programa na nivou svetske umetničke scene.

Salon stripa je još od svog osnivanja koncipiran tako da, u takmičarskom delu preko međunarodnog konkursa, prezentuje presek aktuelnog svetskog strip stvaralaštva te da gostovanjem najeminentnijih svetskih majstora ukaže na vrhunska dostignuća ove umetnosti, navodi urednik Salona Miki Pješćić.

Posebnost ovogodišnjeg festivala stripa čini i učešće, prvi put, umetnika sa afričkog kontinenta u takmičarskom delu Salona, čime je na ovoj manifestaciji i zaokružen ciklus učešća umetnika sa svih kontinenata i iz svih zemalja sveta u kojima strip egzistira makar i u svojoj razvojnoj fazi.

Ovom prilikom posetioci će biti u prilici da vide oko 100 originala najvećih svetskih majstora stripa iz prebogate kolekcije pariskog kolekcionara stripa i člana udruženja (WIP Agency) koje u Francuskoj organizuje promocije i strip konvencije Žan-Mark Beznijea.

Niz otvorenih međunarodnih projekata, od kojih je najinteresantniji "The Monsters", rumunskog scenariste Mariana Mireskua pružiće mogućnost za internacionalnu umetničku komunikaciju i profesionalno afirmisanje zainteresovanih učesnika.

Značajan segment ovogodišnjeg izdanja festivala biće i orijentacija ka strip scenaristici, koja će biti realizovana kroz program gostovanja jednog od vodećih evropskih scenarista čije se ime najviše vezuje za kultni strip "Torpedo" Enrikea Sančes Abulia (Španija).

Na otvaranju Salona biće dodeljene nagrade: Gran pri, koja uključuje novčani iznos 1.000 evra, zatim nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika, za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika, za najbolji scenario (ideju), za najbolji crtež i specijalna nagrada žirija za inovaciju.

Takmičarima do 15 godina starosti biće dodeljene nagrade "Mladi lav" - najbolji rad u kategoriji, zatim specijalne nagrade žirija za najbolju ideju, za zreo i maštovit izraz i nagrada za najmlađeg učesnika.

Po prvi put ove godine Salon dodeljuje i priznanja u domenu domaćeg strip izdavaštva, koje u poslednjoj deceniji pokazuje revolucionarne pomake, ali još uvek daleko zaostaje za evropskom i svetskom strip produkcijom. Međunarodni salon stripa je festival koji već sedam godina organizuje i vodi "Srećna galerija" SKC-a, a predstavlja najmasovniji i najveći strip događaj u Srbiji i jedna je od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.

Link: Program salona

Нема коментара:

Постави коментар