5. септембар 2010.

Alatke stare 3,4 miliona godina

Arheološko otkriće iz Dikike (Etiopija) pokazuje da su naši preci koristili oruđe gotovo milion godina ranije nego što se do sada verovalo. Tragovi u pronađenim kostima navode na zaključak da su još pre 3,4 miliona godina u rukama držali kamene alatke kojima su skidali meso s kostiju.

Za ovo značajno otkriće je zaslužan arheolog Šenon Mekferon sa Instituta za evolucionu antropologiju Maks Plank u Lajpcigu. „Bili smo na studijskom putovanju u Etiopiji kada sam na lokalitetu koji smo istraživali ugledao tu kost. Kada sam je podigao i video dva reza, odmah mi je bilo jasno da sam naišao na nešto veoma značajno. Odmah sam pozvao kolege i pokazao im šta sam pronašao.“ Nešto kasnije grupa istraživača pronašla je još jednu kost, na kojoj su bili vidljivi slični tragovi kamenog oruđa.

Životinjske kosti iz regiona Dika dokazuju da je još australopitekus afarenzis koristio oruđe, pišu u stručnom časopisu „Nejčer“ Mekferon i njegov kolega Zeresenaj Alemseged sa Kalifornijske akademije nauka u San Francisku. Reč je o vrsti kojoj je pripadala i „Lusi“, skelet žene koji je 1974. otkriven u Etiopiji.

„Trenutak kada su naši preci potpuno promenili pravila igre posle najnovijeg otkrića značajno je pomeren unazad“, objašnjava Alemseged. Pod „novim pravilima igre“ ovaj paleoantropolog podrazumeva dve novine, koje su imale presudan značaj za razvoj čoveka: počeo je da jede meso i da proizvodi oruđe, koje je koristio da bi brzo ogulio meso s kosti ili da bi je polomio i pojeo njenu srž. Upravo su konzumiranje mesa i upotreba alatki ono što određuje ljudsku vrstu.

Do sada najstariji dokazi o ubijanju životinja kamenim oruđem potiču iz Bourija u Etiopiji i datirani su na 2,5 miliona godina. Fosilizovane životinjske kosti koje su sada otkrivene stručnjaci su nakon višemesečnog ispitivanja datirali na 3,4 miliona godina. Da bi se što preciznije utvrdilo od kada potiču ova arheološka otkrića, osim arheologa, u rad su morali da se uključe i geolozi, koji su analizirali kamenje iz okruženja.

Mekferon u međuvremenu zna i to da je sa tla pokupio komadić rebra. „Pomisao na to da je neki moj predak pre 3,4 miliona godina obrađivao ovu kost, ogulio meso s nje, a zatim je bacio, zaista je fascinantna“, kaže on.

Pronađene dve kosti potiču od dve životinje. Reč je o fragmentima rebra kopitara veličine krave i tela butne kosti mlade životinje koja ima dimenzije koze. Obe kosti na sebi imaju tragove grebanja, sečenja i udaranja. Arheolozi su čak pronašli i minijaturni komad kamena, za koji veruju da se zaglavio u kosti tokom obrađivanja špicastom kamenom alatkom.

Posle najnovijeg otkrića naučnici su suočeni sa novim zagonetkama. Da li su naši preci lovili i ubijali životinje ili su jeli meso mrtvih životinja za sada još ne može da se kaže.




Нема коментара:

Постави коментар