12. септембар 2010.

Umetnost iz Vinče u Konaku kneginje Ljubice

U Konaku kneginje Ljubice, u utorak, 14. septembra biće otvorena izložba "Vinča - fragmenti za rekonstrukciju prošlosti", koja je nastala kao plod saradnje Muzeja grada Beograda (MGB) i stručnjaka koji su radili arheološka istraživanja na lokalitetu Vinča.

Postavku će činiti posude i figurine iz perioda 5.200 - 4.200 stare ere, iz doba neolita, zatim bakarnog i bronzanog doba, otkrivenih u periodu 1978-2010. godine, najavljeno je iz MGB-a.

Većina predmeta će prvi put biti prikazana javnosti, a posebno se izdvaja figurinu trudne vinčanske žene koja je iskopana na profilu pre samo dva meseca, zatim Majers pitos - velika posuda za skladištenje hrane sa bogatom dekoracijom, "Svadbeni set iz Vinče" - grupa keramičkih posuda koje su se upotrebljavale prilikom velikih gozbi. Na izložbi će biti predstavljena slikovito izvedena delimična rekonstrukcija unutrašnjosti vinčanske kuće sa kuhinjskim delom u kome se nalaze razne posude i peć.

Autori izložbe Milorad Ignjatović, Nenad Tasić i Stevan Đuričić žele da na atraktivan i naučnopopularan način najširoj publici prenesu svoja iskustva sticana tokom istraživanja arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči.

Na ovaj način nastavljaju se, već više od jednog veka duga, nastojanja srpske arheologije da sačuva i zaštiti ovaj dragulj sa obale Dunava.

Нема коментара:

Постави коментар