10. септембар 2010.

Kulturno nasleđe istočne Srbije

Manifestaciju će otvoriti ministar kulture Nebojša Bradić. Centralna manifestacija „Dana evropske baštine“ ove godine biće održana u nedelju (12. septembra) u Negotinu i Zaječaru. Tema manifestacije, s posebnim akcentom na prezentovanju materijalnog i nematerijalnog nasleđa istočne Srbije, glasi „Kulturna baština i održivi razvoj“.

„Rimska drobeta i njegovo područje“ veoma je zanimljiva izložba koja u Zaječar stiže iz muzeja „Portile de fier“ u Turn Severinu (Rumunija). Rimsko utvrđenje Drobeta prva je rimska građevina od kamena na teritoriji Dakije. Njegova osnovna uloga je bila da odbrani čuveni Trajanov most koji je sagradio Apolodor iz Damaska. S druge reke, most je branio mali kamp Pontes. Posebni programi biće realizovani u okviru Rajačkih pimnica, jedinstvenog arhitektonskog kompleksa vinskih podruma, Narodnog muzeja u Zaječaru i arheološkog lokaliteta Feliks Romulijana, upisanog na Uneskovu listu svetske baštine.

Jednom godišnje građani u 50 zemalja Evrope proslavljaju „Dane evropske baštine“. Inicijativu je pre 25 godina pokrenuo Savet Evrope. Od 1999. manifestacija je rezultat zajedničke akcije Saveta Evrope i Evropske komisije.


Pantera dionisiaca iz kastruma Drobeta

Нема коментара:

Постави коментар