8. септембар 2010.

Nove uniforme Vojske Srbije

Vojska Srbije, posle 17 godina, uvodi nove vojničke uniforme i do kraja godine oko 8.500 njenih pripadnika dobiće novi izgled. Posao vredan tri miliona evra dobilo je državno preduzeće „Jumko“, koje je i jedini proizvođač uniformi od domaćih materijala. Pripadnici Kopnene zone bezbednosti biće prvi koji će dobiti modernu, savremenu maskirnu uniformu, a promovisaće je danas zastavni vod na promociji potporučnika kadeta 130. i 131. klase Vojne akademije.

- U godini krize uspeli smo da rešimo i ovaj problem i da na osnovu naredbe ministra odbrane, krenemo u opremanje Vojske Srbije novim uniformama, što je zaista veliki uspeh. Odabirom domaćeg državnog preduzeća za proizvođača Ministarstvo odbrane nastavlja podršku domaćoj industriji. U toku proizvodnje sve vreme biće uključena vojna kontrola kvaliteta. Što se tiče plana opremanja novim modelom uniformi, verujem da će ih do kraja iduće godine imati sva vojna lica - kaže Ilija Pilipović, pomoćnik ministra odbrane.

Proizvodnja je poverena domaćem proizvođaču i to je priprema za buduće nastupanje na svetskom tržištu, s obzirom na to da je do 1998. godine „Jumko“ proizvodio uniforme za nemačku, italijansku, francusku i špansku armiju. U to vreme posedovali su i licencu Bundesvera, nemačke vojske, i bili jedan od vodećih proizvođača u­­ opremanju evropskih armija. Danas izrađuju odeću za austrijsku vojsku.

Osnovni zahtev je bio da uniforma ne sputava pokrete i obezbedi maksimalnu funkcionalnost, da prati savremene trendove, ali i da bude u duhu tradicije.

Uniforma koju će izrađivati za Vojsku Srbije biće od materijala koji će takođe proizvoditi „Jumko“ po formuli Vojnotehničkog instituta i Tehničko-opitnog centra. Njena izdržljivost i funkcionalnost ispitivana je i na specijalcima pod opterećenjem dodatne opreme od 40 kilograma na maršrutama dugim po 40 kilometara.

Namenska i funkcionalna, predviđena za urbane ali i ekstremne uslove, obezbeđena sa 14 odevnih delova, od vojničkog rublja do troslojne vetrovke, planirana je za vojnika koji treba da izdrži ove napore. Uporedno su analizirane uniforme nemačke i turske vojske.

Konačna formula materijala uspostavljena je nakon dugih analiza i laboratorijskih ispitivanja. Izdržljivost materijala ispitivana je i u komorama na temperaturama od minus 30 do plus 50 stepeni i podvrgavana analizama deformacija. Svaki detalj uniforme, od stepena zapaljivosti pertli na čizmama do ventilacionih otvora na kapi i drugim delovima uniforme, pomno je analiziran i podvrgavan striktnim proverama kvaliteta. Strogi zahtevi odnose se i na kvalitet ugrađenog pomoćnog materijala: konac, dugmad, rajsferšlusi... Sve jakne i pantalone imaju i skrivene džepove s tačno određenom namenom, čak i ako je reč o prorezu od svega centimetar.

Verovali ili ne, ali prava nauka krije se i u izradi troslojne vetrovke. Njen spoljni deo je vodootporan i ako prospete čašu vode, ona se razlivao kao živa, ali uprkos tom svojstvu, unutrašnji deo, sastavljen od upijajućeg materijala, obezbeđuje disanje kože, a ima i ventilacione otvore.

Sve u svemu, pripadnici VS dobiće uniformu potpuno novog kroja, s digitalnim šarama, koju koriste najrazvijenije armije. Maskirni dezen je zaštićen, neće ga biti u slobodnoj prodaji, čak će i škart biti uništavan.

„Diskretna“ šajkača

Kapa nove uniforme nosi diskretna obeležja šajkače i modernizovana je verzija one koju su nosili srpski vojnici poslednji put u vreme ratova protiv Turaka, kada ih je Karađorđe predvodio u sastavu austrougarske vojske. Na kapi će se nalaziti tkana oznaka Vojske Srbije i vidovske pripadnosti. Moderna šajkača je dvoslojna.

Na levom rukavu uniforme biće oznaka pripadnosti Vojske Srbije, na desnom, amblem jedinice ili na grudnom delu značka komande, Generalštaba ili Ministarstva odbrane. Oznaka čina biće na sredini grudnog dela, a identifikacija-prezime iznad gornjeg desnog džepa.

Čizme sa garancijom od godinu dana

Uz komplet uniforme idu i čizme, takođe domaće izrade. One imaju garanciju na godinu dana, a radi se na njenom produženju na 18 meseci. Iako su od kože, vodootporne su, a unutrašnjost je sa ugrađenom parapropustljivom membranom koja obezbeđuje disanje noge. Očekuje se takođe, da će ovaj proizvod postati domaći izvozni brend, s obzirom na kvalitet koji parira proizvođačima u samom vrhu obuće savremenih armija sveta.

Digitalna šara
Digitalna šara prilagođena je ambijentu i predstavlja prevođenje foto snimaka Srbije iz vazduha u sva četiri godišnja doba, bez snežnog pokrivača. Izradili su je Vojno tehnički institut i tehničko opitni centar na osnovu merenja delovanja u vidnom, ultravioletnom i infracrvenom delu elektromagnetnog spektra.

Нема коментара:

Постави коментар