10. септембар 2010.

Najskuplja knjiga na svetu opet na aukciji

Izdanje knjige "Ptice Amerike" (Birds of America), američkog ornitologa i slikara Džona Džejms Odibona, koja je pre deset godina prodata za rekordnih 8,8 miliona dolara, uskoro će se ponovo naći na aukciji zajedno sa Šekspirovom zbirkom dramskih dela "Prvi Folio" (First Folio) i privatnim pismima kraljice Elizabete I.

Ovi retki i izuzetno vredni primerci su deo kolekcije knjiga, rukopisa i pisama britanskog kolekcionara Lorda Hesketa koja će biti prodata na licitaciji početkom decembra u organizaciji aukcijske kuće Sotbi, piše londonski Gardian.

Odibonova knjiga, za koju često kažu da je "najbolja slikovnica svih vremena", ovog puta bi mogla da premaši sumu od čak devet miliona dolara.

Knjiga visine gotovo jednog metra, koja u Americi uživa status nacionalnog spomenika, sadrži slike američkih ptica u prirodnoj veličini zajedno sa detaljnim naučnim opisima.

U svetu danas postoji svega 119 kopija ove knjige od kojih 108 pripadaju muzejima, bibliotekama i univerzitetima.

Šekspirov "Prvi Folio", objavljen 1623. godine, procenjuje se na 1,5 do 2,3 miliona dolara. Sadrži 36 dramskih dela slavnog barda i jedan je od svega 219 primeraka ove zbirke u svetu.

Na aukciji će se takođe naći i pisma koja je kraljica Elizabeta I pisala Ralfu Sadleru, tamničaru njene polusestre i škotske kraljice Meri Stjuart. Očekuje se da će aukcija, zakazana za 7. decembar, ostvariti prodaju vrednu preko 15 miliona dolara.

Нема коментара:

Постави коментар