26. март 2010.

Poštanska marka za jubilej Vojne akademije

Deveto po redu prigodno izdanje iz ove godine posvećeno je obeležavanju 160 godina od osnivanja Vojne akademije u Beogradu. Prigodnu marku nominale 22 dinara Pošta Srbije je pustila u opticaj 18. marta. Na taj dan 1850. godine osnovana je naša najviša vojna visokoškolska ustanova.

Svečana promocija marke i otvaranje izložbe povodom jubileja održani su 25. marta u galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu u Beogradu. Za uspešniju organizaciju zaslužni su Vojna akademija, Pošta Srbije i „Jugomarka”. Svečanosti su prisustvovali profesori i studenti akademije, delegacija Pošte, kao i veliki broj ljubitelja vojne istorije i poštanske marke. Inače, centralna proslava povodom 160 godina Vojne akademije održana je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Vojna akademija u Beogradu je visoka vojna stručna škola za obrazovanje oficira. Tokom 19. veka Vojna škola se delila na Nižu i Višu školu. U Nižu školu primani su maturanti iz gimnazija ili realke i trajala je tri godine. Višu školu pohađali su oficiri do čina kapetana druge klase i trajala je dve godine. Posle Prvog svetskog rata nastavila je rad u okviru jugoslovenske vojske. Nakon Drugog svetskog rata obnovila je svoj rad novembra 1944. godine. Preimenovana je u Pešadijsko vojno učilište 31. jula 1945. godine, a septembra 1953. dobila je naziv Vojna akademija JNA. Od 1964. godine nosi naziv Vojna akademija kopnene vojske.

Vojna akademija danas ima za cilj da profiliše savremeni, moderan, efikasan i funkcionalan obrazovni sistem, koji će u potpunosti odgovarati potrebama i zadacima Vojske Srbije, da uskladi i promoviše institucionalni okvir koji će zaokružiti proces obrazovanja i naučne delatnosti u oblasti odbrane i bezbednosti u Srbiji. Vojna akademija raspolaže potrebnim ljudskim i materijalnim resursima i svoj program usklađuje sa civilnim obrazovanjem u Srbiji, što pruža solidnu osnovu za postizanje zavidnih rezultata u ovoj oblasti.

Srpsko vojno školstvo ima dugu i bogatu tradiciju, a pred njim je bogata perspektiva i sigurna budućnost. Celokupni sistem vojnog obrazovanja kod nas, na čijem vrhu je Vojna akademija u Beogradu, ima za cilj da postane potpuno kredibilan unutar sistema vojnoobrazovnih institucija evropskih zemalja.

Tokom 160 godina Vojnu akademiju je upisalo 70.000 studenata. Danas se na školovanju nalazi 1.300 učenika, kadeta, kadetkinja i oficira. Vojna akademija školuje kadete i oficire iz inostranstva: Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Turske i Alžira. Aktivnom međunarodnom saradnjom u oblasti vojnog školstva, Vojna akademija je u mogućnosti da prati najsavremenije trendove u svetu i da dodatno odgovori potrebama Vojske Srbije za kvalitetnim oficirskim kadrom.

Motiv na marki je zastava Srbije, sa grbom u prvom planu, na koju je položena sablja sa svojom futrolom i oficirske rukavice, dok je na prigodnom žigu prvog dana prikazan amblem Vojne akademije u Beogradu. Umetničku obradu marke i žiga uradila je Nadežda Skočajić, grafički dizajner iz Beograda. Stručnu pomoć pri izboru motiva i teksta na koverti prvog dana pružio je načelnik Vojne akademije brigadni general dr Mladen Vuruna.

Marke su štampane tehnikom višebojnog ofseta u novosadskoj štampariji „Forum” u šalterskim tabacima od po 25 maraka. Tiraž je 38.000 komada. Na dan emitovanja marke Pošta Srbije pustila je u opticaj i prigodan koverat prvog dana sa žigom pošte 11101 Beograd.

Нема коментара:

Постави коментар