28. јануар 2010.

Španske autonomne oblasti

Pošta Španije (Correos) izdala je u januaru, kao prvo ovogodišnje izdanje, seriju od 8 markica sa motivima zakonodavnih tela zemlje i prikazom zastava i teritorija autonomnih pokrajina u Španiji.

Kongres (The Congreso de los Diputados) iako deli zakonodavnu vast sa Senatom, ima moć da konačno poništi odluku Senata. Sastoji se od 350 poslanika (mada se ta cifra, po Ustavu, može menjati od najmanje 300 do najviše 400 poslanika). Mandat traje 4 godine.

Senat (Senado) je gornji dom parlamenta (Cortes Generales). Članovi senata se delom biraju direktno (4 senatora po provinciji, kao opšte pravilo), a delom se postavljaju (od strane skupština autonomnih pokrajina, dva za svaku zajednicu i jedan za svaki milion stanovnika na svojoj teritoriji).

La Rioha (La Rioja) se nalazi na severu Španije i autonomna pokrajna je od 1982 godine. Prestonica je Logronjo (Logroño). Zastava se sastoji od 4 horizontalne pruge - crvene, bele, zelene i žute.

Kastilja La-Manča (Castilla-La Mancha) je podeljena na 5 oblasti: Albasete, Siudad Real, Kuneka, Gvadalahara i Toledo (Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara and Toledo), gde je i pokrajinski parlament. Nalazi se u centralnom delu zemlje. Autonomna pokrajna su od 1982. godine. Zastava je pravougaona, podeljena po vertikali na dva jednaka polja: leva strana je crvena sa prikazom zlatnog dvrca, a desna je bela.

Valensijanska pokrajna (Comunidad Valenciana) je, takođe, od 1982. godine autonomna zajednica i podeljena je u tri provincije: Alikante, Kasteljon i Valensija (Alicante, Castellón and Valencia). Sedište pokrajinske Vlade je u Valensiji. Zastava se sastoji od 4 crvene pruge preko žuto pozadine sa plavom vertikalnom trakom sa leve strane, prema jarbolu.

Kanarska ostrva su autonomna pokrajina 1982. godine. Arhipelag čine ostrva Tenerife, Fuerteventura, Gran Kanarija, Lanzarote, La Palma, Gomera i Ijero (Lanzarote, Fuerteventura, Gran canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera and El Hierro). Sedište parlamenta je u Santa Kruz de Tenerifeu. Zastava je podeljena po vertikali u belo, plavo i žuto.

Region Mursija je, takođe, dobio autonomnost 1982. godine. Zastava je crvena sa četiri zlatna zamka u levom gornjem uglu i sedam kraljevske krune na donjoj desnoj strani.

Od 1982. godine i Aragon (Aragón) je stekao status autonomnosti i u svom sastavu ima provincije Ueska, Turel i Saragosa (Huesca, Teruel i Zaragoza), koja je i glavni grad. Nalazi se na severo-istoku zemlje. Zastava je horizontalno podeljena sa 4 crvene pruge na žutoj pozadini, a na prvoj trećini je grb.

Нема коментара:

Постави коментар