15. јануар 2010.

Godina tri jubileja (2009.)

Ove godine domaća filatelija je slavila tri jubileja: 60 godina neprekidnog izlaženja časopisa „Filatelista”, 90 godina od osnivanja prvog filatelističkog društva – „Srpski filatelistički klub” i 140 godina izdanja maraka sa likom kneza Milana Obrenovića.

U cilju obeležavanja godišnjica, Savez filatelista Srbije organizovao je izložbu u PTT muzeju u Beogradu. Izložba pod nazivom „Filatelistički objekti tradicije i tematike” urađena je u saradnji sa ambasadom Brazila u Beogradu, a pomoć su pružili Fond Nacionalnog muzeja pošte Brazila, DP „Jugomarka” i PTT muzej iz Beograda.

Na otvaranju izložbe, predsednik Saveza filatelista Srbije Đorđe Radičević osvrnuo se na istorijat časopisa „Filatelista”, čiji je osnivač i izdavač Savez. „Kroz istoriju ’Filateliste’”, istakao je Radičević, „sažeta je istorija srpske i jugoslovenske filatelije sa velikim brojem autorskih tekstova iz različitih oblasti filatelije, ali i vesti iz rada filatelističkih društava i Saveza”.

U septembru 1949. godine izašao je iz štampe prvi broj časopisa „Filatelista”. Časopis je dao veliki doprinos razvoju i popularisanju filatelije, naročito u prvim godinama njegovog izlaženja. Tiraž časopisa se uvek određivao prema broju članova Saveza. Princip je da svaki član, koji je platio članarinu, treba da dobije po jedan besplatan primerak, kao i da se odštampa još stotinak brojeva za ostale zainteresovane, kojih ima dosta i van zemlje. U jednom opširnijem obraćanju redakcije časopisa iz 1949. godine navodi se: „... svaka podružnica treba da se stara da svaki njen član prima list, a oni koji ne žele da primaju i čitaju svoj jedini list daju dokaza da ih filatelista ne interesuje”.

Do danas je izašlo 265 brojeva na dvanaest hiljada stranica i sa mnogobrojnim ilustracijama i tabelama. Svi naši viđeniji filatelisti, koji su se bavili pisanjem, objavili su barem po članak u „Filatelisti”, a mesto glavnog i odgovornog urednika donosilo je veliku čast i obavezu.

Prvi odgovorni urednik „Filateliste”, ujedno i prvi predsednik Saveza filatelista Srbije, bio je Aleksandar J. Petrović, koji je napisao stotine članaka. Izdvajaju se njegovi tekstovi o žigovima upotrebljavanim na teritoriji Jugoslavije (prefilatelističkih i vojnih pošta). On je samo prvi u čitavoj plejadi urednika, koji su vizionarski pisali.

Posebnu vrednost časopisa čine stručni tekstovi u kojima je, pored poštanskih maraka, predstavljen razvoj poštanskog saobraćaja, uz korišćenje odgovarajuće istorijske građe i dokumenata. Sa druge strane, objavljivani su članci namenjeni edukaciji početnika.

Časopis je delio sudbinu Saveza, tako da je bio na rubu gašenja, ali je imao i blistavih trenutaka. Osvajao je nagrade na najvećim svetskim izložbama i nikad se nije desilo da ostane bez priznanja. Povodom 50 godina izlaženja, a u okviru izdanja „Dan marke” oktobra 1999. godine, tadašnja Zajednica jugoslovenskih PTT emitovala je prigodnu marku nominale 10 dinara. Kao motiv za marku poslužila su zaglavlja časopisa među kojima se izdvaja prvi broj. Veoma uspela likovna obrada marke delo je akademskog slikara Marine Kalezić, a Zajednica je pustila u prodaju još i koverat prvog dana i maksimum kartu.


„Dan marke” 1999.

Нема коментара:

Постави коментар