25. јануар 2010.

Pčele - prvo rumunsko izdanje za 2010.

Pčele med proizvode na isti način od pamtiveka - najmanje 150 miliona godina. To je jedina domaća životinja koja još nikad nije udomaćena. Poznato je da su ljudi u starom Egiptu pčelarili i pre 4.000 godina, a od tada do danas čoveku nije pošlo za rukom ništa bitno promeniti u načinu života, naravno osim samih košnica i samog pristupa u ophođenju sa pčelama.

Jedno do dva januarska izdanja za ovu godinu, "Romfilateia", posvećeno je pčelama, kako je i naslovljeno ovo izdanje. Prikazano je 4 vrsta pčela, evropska, italijanska, slovenska i kavkaska.

Evropska pčela (Apis mellifera mellifera) prikazana je na markici od 50 bani (1 lei = 100 bani). Ova pčala ima pojačan sistem odbrane od hladnoće i neprijatelja, sakuplja velike količine polena i živi duže od ostalih vrsta pčela. Takođe, može preleteti veće razdaljine u sakupljanju polena od ostalih vrsta. Stanište joj je u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Britaniji, Irskoj, Skandinaviji, Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Švajcarskoj, severo-zapadnoj Austriji, Belorusiji, severnoj Ukrajini, Litvaniji, Letoniji i Rusiji.

Italijanska pčela (Apis mellifera ligustica) je prikazana na markici od 2.10 lea. Ova pčela je najrasprostranjenija u Severnoj i Južnoj Americi i Južnoj Evropi. Ona je blaga i proizvodi znatne količine meda. Živi u velikim kolonijama i potrebno joj je više izvora hrane da bi preživele zimu.

Slovenska pčela (Apis mellifera carnica) je na markici od 3.10 lea. Ona je podvrsta evropske pčele, koja nastanjuje prostore Austrije, Mađarske, Rumunije, Srbije, Bosne i Hrvatske.

Kavkaska pčela (Apis mellifera caucasica) je prikazana na markice vrednosti 4.30 lea. Veća je nego obične pčele, blaga je i vredna. Najčešće se sreće na Kavkazu.

Нема коментара:

Постави коментар