15. јануар 2010.

90 godina od osnivanja Srpskog filatelističkog kluba

2009. godine filatelisti u Srbiji proslavili su značajan jubilej – 90 godina od osnivanja Srpskog filatelističkog kluba, najstarijeg filatelističkog društva na Balkanu. U cilju obeležavanja ove godišnjice Savez filatelista Srbije, u saradnji sa brazilskom ambasadom u Beogradu, organizovao je izložbu „Filatelistički objekti tradicije i tematike”. Izložba je bila otvorena 25. novembra u PTT muzeju u Beogradu, a pomoć je pružio DOO „Jugomarka”, kao i PTT muzej.

Ni godinu dana nije prošlo od završetka Prvog svetskog rata, a sakupljanje i razmena poštanskih maraka već su se pojavili u Beogradu. Iako je bilo vreme nemaštine, vladao je svojevrstan sakupljački duh, koji se manifestovao u tome da se ima što veći broj „markica”, bez obzira na njihovu vrednost, očuvanost, kvalitet, pa čak i da li je u pitanju bila uopšte poštanska marka, zvanično izdata od strane jedne pošte. Usled toga osećala se potreba da se filatelisti okupe na jednom mestu radi razmene kako poštanskog materijala, tako i znanja i iskustva. Tako je 1919. godine u Beogradu osnovan Srpski filatelistički klub. Na čelo kluba postavljen je Evžen Deroko, čiji su brojni članci o istoriji srpske filatelije već bili objavljeni na nemačkom jeziku još pre 1914. godine. Članovi kluba doprineli su da se nešto kasnije osnuje Savez filatelista Jugoslavije, čiji je prvi predsednik bio Evžen Deroko.

Većina filatelista istraživača i sakupljača iz Beograda bili su učlanjeni u Srpski filatelistički klub, koji je imao dosta članova i van Srbije, sve do 1941. godine kada je filatelistički život u Srbiji i Jugoslaviji donekle zamro. U obnovi filatelističkog života nakon Drugog svetskog rata članovi kluba ponovo su imali značajnu ulogu.

Međutim, tek 1991. godine došlo je do obnove kluba. Grupa filatelista, koji su uglavnom sakupljali Kneževinu i Kraljevinu Srbiju, odlučila je da ponovo registruje Filatelističko društvo „Srpski filatelistički klub”. Osnivačka skupština održana je u zgradi Poštanskog muzeja Zajednice jugoslovenskih PTT. Određeno je zakonom neophodnih deset osnivača, za predsednika izabran je Mića Petrović – poznati sakupljač, izlagač i nosilac više zlatnih medalja sa filatelističkih izložbi. Za potpredsednika izabran je atestator Aleksandar Krstić i donet je Statut prema statutu iz 1919. godine modifikovan u okviru zakonskih normi. Danas klub ima oko sto članova iz zemlje i inostranstva. Većina njih su izlagači na filatelističkim manifestacijama, i to uglavnom sa zbirkama balkanskih zemalja, a među članovima ima i atestatora i sudskih veštaka za filateliju.

Prvu filatelističku izložbu klub je osnovao 1995. godine u prostorijama Poštanskog muzeja u Beogradu, koja je po organizaciji i sadržaju bila jedna od najboljih izložbi u tom vremenu u zemlji. Članovi Srpskog filatelističkog kluba su na nacionalnim i međunarodnim filatelističkim izložbama osvojili veliki broj medalja, uključujući najveća priznanja.

Tokom 2000. godine pet članova kluba je osnovalo aukcionu kuću filatelističkog materijala. Sedište kluba i održavanje aukcija, sa stalno zaposlenim tehničkim sekretarom, 2003. godine preseljeno je u nove prostorije u Gospodar Jevremovoj ulici u boemskoj četvrti „Skadarlija”. Dve godine kasnije na istoj adresi klub je dobio renoviranu salu sa 50–60 mesta i računarom. Tu se uspešno održavaju aukcije, predavanja i sastanci filatelista.

Klub organizuje uspešnu saradnju sa Savezom filatelista Srbije i Srpskim numizmatičkim društvom i učestvuje u kreiranju stručnih časopisa ova dva saveza: „Filatelista” i „Dinar”, takođe i sa FD „Stari grad” i časopisom „Fila Hobi MM”. Ostvareni su mnogobrojni kontakti sa filatelističkim društvima iz Evrope, a poseban vid saradnje uspostavljen je sa filatelističkim društvom „Vindobona”.

Izlagačka filatelija, istraživanje maraka i poštanske istorije, kao i izdavaštvo, planirane su aktivnosti Srpskog filatelističkog kluba u 2010. godini.


Link: Istorijat SFK

1 коментар:

  1. Ja sam Miroslav.Kolekcionar pivskih etiketa.Hteo bih da osnujem klub kolekcionara pivskih suvenira.Voleo bih da mi neko pomogne kome treba da se obratim.
    Unapred hvala

    ОдговориИзбриши