8. јануар 2010.

Novčana konfuzija u Severnoj Koreji

Zbog reforme valute obustavljene sve gotovinske transakcije, a u nekim severnokorejskim oblastima građani u očaju pribegavaju nasilju.

Iznenadna promena vrednosti nacionalne valute vona i zamena starih novčanica za nove proteklih dana sve više uvećava paniku i nezadovoljstvo među stanovništvom Severne Koreje. Sudeći prema pojedinim novinskim izveštajima iz ove zemlje, građani Severne Koreje su u besu zbog denominacije vona palili gomile starih novčanica. Malobrojni strani izveštači iz ove zemlje javljaju da obični ljudi očajnički pokušavaju da kupe što više robe za stare novčanice dok god one važe.

Skidanje dve nule sa novčanica juče je prvi put potvrdio i zvaničnik centralne banke u Pjongjangu Džo Song Hjon, koji je u razgovoru za japanski list „Čoson sinbo” rekao da je to urađeno kako se bi „podigla vrednost njihove valute i da bi bila ravnomernija njegova cirkulacija”. On je istakao da Severna Koreja ima ekonomske teškoće zbog „kombinovanog efekta međunarodnih sankcija, prirodnih katastrofa i pada komunističkog efekta u Evropi devedesetih godina”.

„Da smo prethodno objavili ovu meru, postojalo bi dovoljno vremena da nelegalni novac izokola postane legalan”, rekao je Džo Song Hjon za ovaj list naklonjen režimu u Pjongjangu, dodavši da je sada ekonomija „čvrsto na putu rasta na osnovu toga što će Severna Koreja iskoreniti nenormalnu inflaciju svoje valute”.

Međutim, zvanični mediji u ovoj državi ne izveštavaju ni o zameni novčanica ni o nezadovoljstvu stanovništva. Prema izveštajima londonskog „Tajmsa”, prodavnice i pijace u Severnoj Koreji su zatvorene, autobusi ne voze, jer su vlasti obustavile sve gotovinske transakcije do kraja ove nedelje – kad se završava proces zamene novčanica. Građani mogu da promene maksimalno 150.000 starih vona za nove novčanice po „kursu” sto za jedan, dok za sume iznad ovog limita važi odnos 1.000 starih za jedan novi von. Doduše, vlasti su i ovo pravilo nekoliko puta menjale u toku prethodnih pet dana.

Međutim, nisu zabrinuti samo oni koji imaju nešto više keša, već i oni građani koji ušteđevinu drže u bankama, budući da se sećaju šta je se dogodilo prilikom prethodne promene vrednosti valute 1992. godine. Naime, oni koji su na štedni račun položili 20.000 vona, mogli su sledeće godine da podignu samo 4.000 vona.

Kako izveštava seulski internet-portal „Dejli NK” koji izveštava o događajima u Severnoj Koreji, u pojedinim provincijama su puštene glasine kako će i Kina promeniti vrednost valute, što je izazvalo dodatnu paniku kod brojnog stanovništva koje svoju ušteđevinu drži u kineskim juanima.

Ovaj internet-portal prenosi i izjave nezvaničnih izvora iz Severne Koreje koji opisuju različite primere samoubistava, nasilja, namernih paljevina kao i sukoba poverilaca i dužnika. Jedan izvor opisuje slučaj u kojem je jedan dugogodišnji dužnik pokušao svom poveriocu da vrati dug u starim novčanicama, što je ovog razljutilo pa ga je udario flašom u glavu – posle čega je dužnik umro.

Dok pojedini analitičari događaje u Severnoj Koreji ocenjuju kao pokušaj Pjongjanga da zauzda inflaciju ograničavanjem količine novca koja je u opticaju, kao i da uništi crno tržište robe i deviza, predstavnici vlasti u Južnoj Koreji smatraju da je ovaj potez uzrokovan sa dva politički motivisana cilja. Prvi je, smatraju vladajući političari u Seulu, „očajnički pokušaj da se održi režim”, a drugi je namera da se „konsoliduje teren za smenu na vlasti”. Podsetimo, protekle godine međunarodni mediji su izveštavali da je severnokorejski lider Kim Džong Il (67) navodno već odredio svog najmlađeg sina Kim Džong Un (25) za naslednika na čelu jednog od poslednjih komunističkih režima.

Нема коментара:

Постави коментар