31. јануар 2011.

Prvo pirgodno izdanje u 2011. godini

Prvo prigodno izdanje Pošte Srbije u ovoj godini posvećeno je zaštiti polarnih područja i glečera. Izdanje je emitovano na inicijativu Međunarodnog pooštanskog saveza u Bernu, pokretača kampanje čiji je cilj razvoj svesti o ugorženosti polarnih područja i glečera. Izdanje sadrži prigodan blok od dve markice nominala 46 i 66 dinara.

Glečer (lednjak, lednik) jeste pokretna ledena masa koja nastaje kao proizvod glacijalnog procesa. ovi procesi spadaju u tzv. klimatske procese i njihov početak i završetak uslovljeni su znatnim klimatskim promenama. Promene se dešavaju postepeno i sporo. Naučna teorija koja objašnjava klimatske promene vezana je za našeg astrofizičara Milutina Milankovića. On je poznat u svetu po teoriji ledenih doba, koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Ova teorija poznata je pod imenom Milankovićevi ciklusi.

Od sredine XX veka porast temperature je posledica povećane koncentracije gasova "staklene bašte".

Prva međunarodna polarna godina, odnosno istraživanja vezana za ledničke pokrivače bila su još davne 1882. i 1883. godine. U istraživanju polarnih oblasti učestvovalo je 11 zemalja. istraživanja su obuhvatila meteorologiju, geomagnetizam, fenomene polarne svetlosti, okeanske struje, morske mene, strukture i kretanje leda i atmosferski elektricitet.

Pedeset godina kasnije 1932. i 1933. godine obavljena su istraživanja koja se vezuju za drugu međunarodnu polarnu godinu. U istraživanju polarnih oblasti ovog puta učestvovalo je četrdesetak zemalja. Povodom treće međunarodne polarne godine, preimenovane u međunarodnu godinu geofizike, Zajednica jugoslovenskih PTT emitovala je 24. oktobra 1958. godine dve prigodne markice.
Međunarodna godina geofizike, izdanje iz 1958. godine
Međunarodni savet za nauku zajedno sa Svetskom meteorološkom organizacijom proglasio je 2007. godinu kao međunarodnu polarnu godinu. Tim povodom je 30. januara Pošta Srbije pustila matku nominale 46 dinara.

Proglašenje 2007. godine kao međunarodne polarne godine pdrazumevalo je itezivan i koordinisan poduhvat vezan za opservaciju, istraživanje i analizu polarnih oblasti. Ova istraživanja trajala su toko 2008. i 2009. godine, a rezultati do kojih se došlo su eoma uznemirujući. Predviđa se da će se već sredinom ovog veka tokom leta na Arktiku doći do otapanja svih glečera van Granlanda!
Međunarodna polarna godina, izdanje iz 2007. godine
Led iz glečera predstavlja najveći izvor sveže vode na planeti. Očekuje se da će zbog topljenja polarnih glečera i ledenih naslaga, u kojima se nalazi oko 2,5% svetskih zaliha vode, doći do porasta nivoa mora od 0,5 do 2 metara. Za poslednjih 50 godina otopilo se oko 7.000 kvadratnih kilometara leda.

Protokol iz Kjota uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o promeni klime je dodatak međunarodnom sporazumu o klimatskim promenama i potpisan je s ciljem smanjenja emisije ugljen-dioksida i drugih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. protokol je stupio na snagu 16. februara 2005. godine.

Umetničku obradu bloka sa motivima polarnih područja uradila je mr Marina Kalezić, akademski slikar iz Beograda. Blok je štampan u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu u tiražu od 25.000 numerisanih komada.

Нема коментара:

Постави коментар