29. јануар 2011.

Savindan bez dodele ordena

Za Savindan, mimo starog običaja, nije dodeljen nijedan orden sa njegovim imenom. U Srbiji se već decenijama dodeljuju dva ordena sv. Save. Prvi i najstariji je kraljevsko znamenje. Ustanovio ga je kralj Milan Obrenović 1883. godine i danas ga dodeljuje Kraljevski dvor dinastije Karađorđević. Drugi je crkveni orden, koji je ustanovio patrijarh German 1986. godine. Dodeljuje ga Srpska pravoslavna crkva.

- Trenutno Sinod nema listu novih kandidata. Sveštenstvo, odnosno episkopski arhijereji, koji su glavni predlagači, nisu dostavili nijedan predlog za praznik ove godine - rečeno nam je u Kancelariji Svetog arhijerejskog sinoda.

U Patrijaršiji smo, međutim, saznali da je SPC letos donela uredbu o osnivanju novih šest ordena. Radi se o znamenju cara Konstantina, sv. Simeona Mirotočivog, sv. despota Stefana, sv. Nikolaja Velimirovića, carice Milice i kralja Milutina. Oni će se dodeljivati znamenitim ličnostima i biće svojevrsni nadomestak ordenu Sveti Sava, koji je istorijski najznačajniji i najvredniji.

- I kruna i crkva su se odlučile da posle perioda nekritičke dodele visokog priznanja zaoštre kriterijume i orden sv. Save dodeljuju samo izuzetnim ličnostima za njihov doprinos srpskom narodu. Dinastija Karađorđević je poslednji put orden Sveti Sava prvog reda dodelila krajem 20. veka posthumno seljaku Stepanu Dragičeviću, iz Brankovine - kaže član Krunskog saveta prof. Dragoljub Acović.

Prema podacima dvora do Drugog svetskog rata najdragocenije srpsko priznanje primilo je desetak ličnosti, a od 1945. godine do danas Kruna ih je dodelila 45 i samo pet prvog stepena. Uz to, porodica Karađorđević više ne dodeljuje orden, već samo diplomu, pa dobitnici priznanja moraju sami da naručuju kovanje svog odličja.

Poznavaoci prilika na Kraljevskom dvoru i u Patrijaršiji tvrde da Karađorđevići nemaju sredstava da finansiraju izradu i dodelu ordenja, a da je SPC odlučila da uzdigne vrednost ovog ordena, tako što će ga sve ređe dodeljivati.

- Zabeležen je i paradoks da je jedno vreme dodeljeno više odličja prvog stepena nego svih ostalih zajedno. Zato je SPC odlučila da ga ubuduće dodeljuje vrlo retko - objašnjava Acović.

Kraljevski orden se proizvodio u Austriji, Švajcarskoj i Jugoslaviji. On pored srebrnog medaljona sa likom Svetog Save ima emajlirani malteški krst sa krakovima belo-plave boje. Između krakova postavljeni su pozlaćeni dvoglavi orlovi sa krunom. Svojevremeno je na sebi imao poludrago kamenje, koje se više ne stavlja na orden.

Crkveni orden sv. Save se proizvodi u pet radionica u Srbiji. Pravi se od punog srebra i emajla, sa pozlatom, a u nižim stepenima i bez pozlate. Njegova materijalna vrednost je oko 500 evra, a društvena nemerljiva.

- Kancelarija patrijarha Pavla ga je 2009. godine dodelila protođakonu Momiru Lečiću, koji je pola veka služio u kabinetu srpskih poglavara SPC - podseća verski analitičar Živica Tucić. - Srpski fudbalski reprezentativac Ivica Dragutinović je proletos odlikovan ordenom Svetog Save drugog stepena za „delatnu ljubav prema Svetoj majci crkvi, naročito pokazanu kroz svesrdnu pomoć Eparhiji mileševskoj“. Orden mu je uručio patrijarh Irinej.

- Ja sam vernik, hrišćanin i pravoslavac i smatram da je pripadnost veri i odanost Crkvi moja privatnost. Ponosan sam zbog ovog odlikovanja, jer je Sinod SPC cenio moj doprinos veri - rekao je Dragutinović tom prilikom.

Italijanski mirovni vojnici na Kosovu, koji su čuvali pravoslavne svetinje, orden su primili 2004. godine. Isto priznanje primila je i Međunarodna dobrotvorna pravoslavna organizacija IOCC sa sedištem u Bostonu za pomoć srpskom narodu.

Orden Sv. Save I stepena pripadao vojvodi Stepi Stepanoviću

Нема коментара:

Постави коментар