23. јануар 2011.

Put do slike

Stručnom vođenju kroz izložbu slika Save Šumanovića - "Put do slike" u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, koje je organizovano na 115-godišnjicu rođenja velikog srpskog slikara, juče je prisustvovalo više od 500 građana.

Prema rečima direktora Medija centra "Odbrana" Slavoljuba Markovića, posetioci su, uživajući u prikazanim delima, mogli da čuju i zanimljive detalje iz biografije velikog srpskog umetnika.

Autorke postavke - Vesna Burojević i Ljubica Jukić, direktorka i kustos galerije "Sava Šumanović" iz Šida, približiće zainteresovanim građanima i u sredu, 26. januara od 12 do 16 sati, život i rad slavnog slikara, koga su ustaše streljale 28. avgusta 1942. godine.

"Ovom izložbom nastojimo da beogradskoj publici ispričamo više, ne samo o stvaralaštvu, nego i o životu i smrti velikog umetnika kakav je bio Šumanović", rekla je Jukićeva i dodala da velika posećenost ove izložbe pokazuje da veliko interesovanje za vrhunska umetnička dela postoji, samo ih treba pokazati.

Izložba, koju je od 22. decembra posetilo više od 12.000 poštovalaca dela jednog od najvećih srpskih slikara 20. veka, predstavlja jedinstvenu priliku da Beograđani vide neka od najboljih dela iz šidske galerije na kojima se može sagledati Šumanovićev stvaralački metod - od pripreme do završenog umetničkog dela.

Postavka obuhvata 74 slike i skice, koje su nastale od 1927. do 1942. godine. Od toga su 33 slike urađene tehnikom ulje na platnu, a 41 su predlošci za sliku u raznim tehnikama.

Ulaz na izložbi je slobodan, a sredstva prikupljena prodajom pratećeg kataloga namenjena su za finansiranje restauratorsko-konzervatorskih radova i saniranje oštećenja na Šumanovićevoj slici iz serije sa motivima cveća, koja je u vlasništvu Me¬di¬ja centra "Odbrana".

Posetioci će moći da vide izložbu do 29. januara svakodnevno od 10 do 20 časova.

Нема коментара:

Постави коментар