25. јануар 2011.

Muzej kompjuterskih igrica u Berlinu

U novootvorenom berlinskom muzeju posvećenom istoriji kompjuterskih igrica, koji je sada smešten u mnogo većem prostoru, mogu se isprobati igrice koje su se igrale 60-tih godina.

Iako na svetu ima i većih muzeja o razvoju informatike, u berlinskom muzeju ističu da je ovde reč o jedinstvenoj zbirci posvećenoj sektoru koji je u početku bio samo razonoda retkih programera, preneo je Dojče vele.

Na stalnoj postavci "Evolucija jednog medija" igrice za kompjutere su dobile trajno mesto u Berlinu kao oblik umetnosti i proizvod današnje kulture, izjavio je povodom ponovnog otvaranja državni sekretar za kulturu Berlina Andre Šmic.

Ukazujući na to u kojoj meri ta vrsta zabave utiče na svakodnevni život on je dodao da je logično da je i grad pomogao muzeju sa 400 hiljada evra.

Jedan od vrhunaca ovog muzeja je replika kompjutera "Nimrod" čiji je original stvorila britanska firma Feranti još 1951.

Ovaj ogromni kompjuter imao je samo jedan zadatak: da se na njemu igra matematičku igrica "nim".

U muzeju koji se prostire na oko 670 kvadratnih metara je i replika popularne mašine "Pong" kojim je Atari počeo svoj pohod na tom području.

U Berlinu je još 1997. otvoren muzej za "digitalnu kulturu zabave", ali je zatvoren samo četiri godine kasnije - zbog nedostatka prostora.

Mnoge igre iz tog perioda su već sada zrele da budu eksponat u novim prostorima muzeja, a pitanje je i koliko će dugo potrajati dok i novi prostor ne bude pretrpan zanimljivim eksponatima.

Kustos ovog muzeja kaže da igrice za kompjutere i sama tehnika zastarevaju veoma brzo što je samo dodatni argument da se sačuvaju eksponati koji svedoče o početku razvoja za buduće generacije. Pri tome mnogi od njih mogu i da se isprobaju.

Нема коментара:

Постави коментар