10. јануар 2011.

Sirmivm posetilo 12.500 ljudi

Turistički centar Carska palata u 2010. godini obišlo je 12.500 posetilaca. Među njima bilo je i dosta gostiju iz inostranstva, posebno iz Italije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja.

- Oni su bili u mogućnosti da obiđu i ranohrišćansku baziliku svetog Dimitrija, kao i Lapidarijum Muzeja Srema - izjavio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Ljubiša Šulaja, kome je povereno održavanje "Carske palete".

U ovoj godini očekuje se još veći broj posetilaca, a već je potvrđen dolazak gostiju iz zemlje i inostranstva. Reč je uglavnom, o posetama 50 do 100 gostiju u organizaciji domaćih i inostranih turističkih agencija.

Ove godine planira se i rekonstrukcija 250 kvadratnih metara mozaika, koji su krasili Carsku palatu, a koju će izvesti stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu kulture. U Carskoj palati su prošle godine prvi put organizovane kulturne i druge manifestacije. S time će se nastaviti i 2011. godini.

Trajnu zaštitu Carske palate, najvrednijeg lokaliteta antičkog Sirmijuma, jedne od prestonica Rimskog carstva u vreme tetrarhije, na čijim ostacima je podignut najveći sremski grad, zajednički su realizovali republička ministarstva za kulturu i ekonomiju i regionalni razvoj u vrednosti oko dva miliona evra.

Zaštita Carske palate i njena prezentacija su deo šireg projekta "Putevima rimskih imperatora".


Idealna rekonstrukcija i plan istraživanja lokaliteta

Нема коментара:

Постави коментар