24. октобар 2010.

Srpske novčanice izgužvane i pohabane

Glavobolja zbog novca! Takve su srpske novčanice - ili im fali zaštitna nit, ili su toliko pohabane da vas je sramota da platite nešto njom. Nekad se toliko pažljivo vade iz džepa da jedna polovina ne bi ostala u rukama!

Ali ni tu nije kraj, jer retko ko hoće da primi pohabanu i izlepljenu hiljadarku! A zašto su takve novčanice samo u Srbiji? Zašto nema takvog evra, dolara... pa čak ni rumunskog leva? Verovatno možete da pogodite ko je krivac? Pa mi, jer tako kažu u Narodnoj banci Srbije!

- Savijanje i gužvanje novčanica, pisanje i crtanje po njima, izlaganje novčanica hemijskim i mehaničkim uticajima, zacepljivanje i izvlačenje zaštitne step niti, držanje novčanica po džepovima umesto u novčanicima - sve to utiče na njihov kvalitet i očuvanost - kažu u NBS.

Oni ne dovodi u pitanje kvalitet papira, jer kažu da je on isti kao onaj na kome se štampaju evro i druge valute u razvijenim zemljama Evrope. Ipak, priznaju da su sitni apoeni lošeg kvaliteta i ističu da se svojski trude da sve papirne novčanice koje građani unište zbog nesavesnog odnosa prema novcu redovno zamenjuju novim.

- Uočljivo je da su apoeni od 10, 20 i 50 dinara lošijeg kvaliteta od ostalih, a osnovni razlog je to što se znatan broj tih novčanica zadržava u opticaju u takozvanom zatvorenom krugu. Te novčanice se ubacuju u platni promet, ali se zbog male nominalne vrednosti ne vraćaju u vidu suvišaka u banke i pošte, a odatle u Narodnu banku Srbije, gde je moguće izvršiti njihovu preradu - kažu u Sektoru za trezor NBS i ističu da se za zamenu pohabanih novčanica poslovnim bankama ne naplaćuje provizija, ali da ima primera da banke prilikom zamene građanima umanjuju vrednost oštećene novčanice.

Oni objašnjavaju da je početkom 2009. godine količina nepodobnih novčanica u opticaju iznosila oko 50 odsto, ali da se u proseku godišnje zameni 30 odsto novčanica.

Nevažeće bez niti
Iako nam svima u ruke često dospevaju novčanice bez zaštitnih niti, čak i velikih apoena, koje brže-bolje „utopimo“ dalje, u NBS kažu da su te novčanice nevažeće.
- Novčanice kojima nedostaje step nit, u delu ili u celini, spadaju u kategoriju novčanica nepodobnih za opticaj. Građani koji poseduju novčanice kojima nedostaje step nit mogu takve novčanice zameniti u bankama za novčanice podobne za opticaj - kažu oni.

Prosečan vek trajanja papirnih novčanica
Apoeni od 10, 20, 50, 100 i 200 dinara 24 meseca
Apoeni od 500 i 1.000 dinara do 36 meseci
Apoeni od 5.000 dinara više od 36 meseci

Uputstvo "stručnjaka": Kako da vam novčanice uvek budu lepe?
1. Ne trošite ih.
2. Ne savijajte ih i ne gužvajte.
3. Ne pišite brojeve telefona po njima.
4. Preporučujemo peglanje na paru, pod niskom temperaturom.
5. Čuvajte ih u što debljoj knjizi (da budu ispresovane).
6. Ako već morate da ih trošite, ponesite ih sa sve knjigom.
7. Kad ih vadite iz knjige, koristite pincetu sa širim zahvatom i rukavice.

Нема коментара:

Постави коментар