15. октобар 2010.

Radijatori iz II veka nove ere

Ekipa arheologa iz Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka otkrila je u Svrljigu na radnom punktu nalazišta “Crkvice” jedinstven objekat sa očuvanim keramičkim cevima za podno i zidno grejanje. Na putu prema selu Niševac pored pruge Niš - Zaječar, otkrivena je antička građevina koja poseduje instalacije za zagrevanje prostorija iako datira iz perioda sa početka drugog veka.

Rukovodilac Zavičajne muzejske zbirke u Svrljigu Slaviša Milivojević kaže da se pretpostavlja da se radi o kući visokog činovnika rimske carske administracije iz tog perioda koji je mogao sebi da priušti sistem zagrevanja prostorija kroz podove i zidove, što do sada u srpskoj arheologiji nije otkriveno.

- Na tlu Srbije nigde nije pronađena antička građevina koja je posedovala takav sistem podnog grejanja gde je kanalom prolazio topao vazduh koji je grejao zidove. Sistem se sastoji od ložišta i sistema keramičkih cevi koje su prolazile kroz pod i zidove. Pretpostavlja se da je objekat sagrađen krajem prvog ili početkom drugog veka, odnosno oko sto godina posle Hrista - objašnjava Milivojević.

Građevina je postojala za vreme rimskih vladara Hadrijana i Antonija Pije, dok su je Goti na kraju uništili krajem četvrtog veka. Stručnjaci veruju da je ovde bilo naselje Tribala - plemena koje je živelo u isto vreme kada i Iliri koji su vrlo često napadali antičku Grčku, gde su po svom dolasku Rimljani podigli grad, o čemu svedoče pronađene iskopine. Dr Vladimir Petrović i mr Vojislav Filipović, stručnjaci Balkanološkog instituta SANU, koji uz pomoć opštine Svrljig, Kulturnog centra i Zavičajne muzejske zbirke rukovodi istraživanjima, potvrđuju atraktivnost arheoloških lokaliteta u Svrljigu. Prema njihovom kazivanju, ranijih godina nepobitno su utvrdili da su na području Svrljiga u Prekonoškoj pećini boravili neandertalci, što u sklopu ostalih istorijskih znamenitosti ovog kraja upotpunjava kapacitete i atraktivnost budućeg arheološkog parka.

Prema numizmatičkim nalazima, objekat je bio u upotrebi sve do gotskih najezda, a važan je nalaz dobro očuvanog antičkog puta sa masivnim kamenim ivičnjacima, koji prolazi kroz lokalitet i koji je deo starog itinerarskog puta Naissus - Ratiaria, koji je povezivao centralnobalkanske oblasti rimskog Naissusa sa Podunavljem. Slaviša Milivojević potvrđuje da se na ovom prostoru, pre dolaska Rimljana, nalazilo naselje Tribala čija je grobnica pronađena na području sela Palilule.

- Gde god se vrše iskopavanja, na dubini u proseku od jednog metra, nailazi se na ostatke kuća iz gvozdenog i bronzanog doba. Desetak grobnica Tribala nađeno je na terasi iznad Timoka - kaže Milivojević.

Arheolozi kažu da će pronađeni objekat iz antičkog doba biti zaštićen, a dalja istraživanja nastaviće se početkom aprila naredne godine. Do tada će se vršiti dalja ispitivanja pronađenih stvari sa ovog lokaliteta, a krajnji cilj je potvrđivanje tačnog lokaliteta antičkog Timacum Maiusa. Inače, arheološko istraživanje na terenu Svrljiga i okoline je počelo pre sedam godina, dok je rad na terenu otpočeo pre pet godina. U radu na terenu su sem stručnjaka učestvovali i studenti arheologije. Tokom istraživanja na području sela Niševca obavljena su arheološka iskopavanja manjeg obima na lokalitetu Crkvice–Kalnice koji zahvata površinu oko pet hektara i utvrđeno je postojanje rimskog naselja većih razmera.

Timacum Maius
Pronađeni predmeti ukazuju da bi otkriveni objekat mogla da bude kuća nekog rimskog velikodostojnika.
- Nađena je jedna bakarna igla za kosu, kopča za odeću, poklopac neke posude sa lavljom glavom... Od 30 nađenih novčića, jedan je srebrnjak, a ostalo je bakarni novac iz perioda od II do IV veka - objašnjava Milivojević.


Lokalitet i jedna od iskopina

Нема коментара:

Постави коментар