15. октобар 2010.

Mamut - iz kontejnera

MISTERIJA kostiju iz preistorije, koje su u sredu otkrivene pored kontejnera u Slankameničkoj ulici u Zemun polju, uspešno je rešena. Stručnjaci iz Prirodnjačkog muzeja su potvrdili da se radi o ostacima mamuta i bizona starosti oko 10.000 godina.

Delovi skeleta gorostasa ledenog doba dospeli su “u kontejner” pošto ih je pre nekoliko dana tamo bacio meštanin ovog naselja Stevan Prelić. Neobično “đubre” ponovo je u sreduotkrio Milorad Pešić i slučaj prijavio nadležnima.

Ipak, otkriće je daleko od epohalnog. Jer, prema rečima paleontologa, životinjski ostaci ovih vrsta su česti na našim prostorima.

- Mamuti i bizoni iz ledenog doba bili su mnogobrojni na teritoriji Srbije, pa zato njihovi ostaci nisu retkost - rekao nam je kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Sanja Alaburić. - Najčešće se delovi skeleta mogu otkriti u šljunkarama pored reka, koje su plaveći okolinu zahvatale kosture. Među ovim ostacima lako se razaznaje donja vilica, deo karlice, pršljenovi i zubi mamuta. Veliki rog pripada vrsti bizona koja je takođe davno izumrla.

Inače, ostatke prastarih životinja otkrio je sugrađanin Milorad Pešić dok je išao da baci smeće. On je u sredu ujutru pored kontejnera pronašao dvadesetak delova skeleta, pa ih je odmah odneo u svoje dvorište, a slučaj je prijavio nadležnim službama.

- Nisam odmah bio siguran o čemu se radi. Ali, kada sam bolje pogledao, shvatio sam da pored kontejnera leže velike kosti - objašnjava Pešić. - Sve što sam našao stavio sam u kolica, odneo u dvorište, a zatim pozvao Prirodnjački muzej.

Tek kada su u Pešićev dom stigle novinarske ekipe i paleontolozi, otkriveno je i kako su kosti dospele pored kontejnera. Njegov komšija Stevan Prelić nam je ispričao kako je nekoliko meseci ranije pronašao delove skeleta na obali Dunava kod Pančevačkog mosta i odlučio da ih donese kući. Na ubeđivanje supruge, pre nekoliko dana ih je bacio u smeće. Na sreću, “pronašle” su novog vlasnika.

Нема коментара:

Постави коментар