13. октобар 2010.

Nepoznata civilizacija na Kavkazu

Tragovi nepoznate civilizacije koja je u bronzanom dobu živela u planinama Kavkaza, otkriveni su zahvaljujući fotografijama iz vazduha snimljenim pre 40 godina, u doba Sovjetskog Saveza, saopštili su arheolozi.

Aerosnimak iz ere SSSR
, 1970. godina

"Otkrili smo civilizaciju koja potiče iz perioda između 16. i 14. veka pre nove ere, u planinama južno od Kislovodska", u Severnom Kavkazu, rekao je Frans presu Andrej Belinski, šef rusko-nemačke ekspedicije, koja je proteklih pet godina istraživala to područje.

Temelji od kamena na gotovo 200 lokaliteta, mestimično visoki jedan metar, "očigledno su građeni po istom arhitektonskom planu", rekao je arheolog.

Prema njegovim rečima, područje u kojem je živela novootkrivena civilizacija prostire se između reke Kuban na zapadu i Nalčika na istoku i nalazi se na visini između 1.400 i 2.400 metara.

Oblik predmeta od bronze nađenih u tom području omogućuje povezivanje te civilizacije sa onom iz Kubana, otkrivenom krajem 19. veka u središtu Kavkaza, u podnožju planine Kazbek.

Novootkrivena civilizacija je starije od one iz Kubana.

Član ekspedicije Dmitrij Korobov rekao je da su crno-bele fotografije sačinjene u vreme Sovjetskog Saveza pomogle u određivanju tačnog položaja lokaliteta od kojih danas neki više nisu vidljivi.

"Znamo da je na Kavkazu u bronzanom dobu bilo toplije nego danas", rekao je Korobov objašnjavajući prisustvo naseobina na tim visinama.

Arheolozi su zaključili da je novo otkriće od izuzetnog značaja zbog velikog broja lokaliteta u istom području kao i zbog njihove odlične očuvanosti.


Nalazište kod Kislovodska

Нема коментара:

Постави коментар