19. октобар 2010.

Kraljev krst ponovo u Žiči

Posle gotovo sedam decenija otkako je u vihoru Drugog svetskog rata odnet u Nemačku, zlatni časni krst koji je manastiru Žiči još 1889. godine, prilikom svog miropomazanja, poklonio kralj Aleksandar Obrenović, biće ponovo vraćen ovoj srpskoj svetinji.

Prema informacijama pres službe Katoličke biskupije u Paderbornu, a što je potvrđeno i u sedištu Episkopije žičke u Kraljevu, ovaj, za Srbe svečani čin obaviće se u utorak u ambasadi Srbije u Berlinu.

Primopredaji će, kako saznajemo, osim predstavnika ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja prisustvovati i srpski pravoslavni velikodostojnici - vladika žički Hrizostom Stolić i vladika bački Irinej Bulović, nadbiskup Paderbornske katoličke biskupije Hans Jozef Beker, i drugi državni i crkveni zvaničnici sa obe strane.

Kraljev časni krst, od „suvoga“ zlata sa drvenom rezbarijom i majstorijama prizrenskih filigrana na metalnom postolju, Katoličkoj nadbiskupiji u Paderbornu poklonio je nepoznati nemački vojnik, godinu dana po završetku Drugog svetskog rata. A, 1991. godine, u muzeju ove nadbiskupije, časni krst je prvi put video i prepoznao dugogodišnji paroh SPC u Dortmundu prota Tomislav Marković.

Od 2003. godine do danas Srpska pravoslavna crkva i srpska diplomatija započeli su i uspešno okončali razgovore sa nemačkom stranom o vraćanju ove pravoslavne relikvije „sedmovratoj“ srpskoj carskoj lavri.

U Episkopiji žičkoj, međutim, nisu mogli da nam kažu tačno kada će i kako kraljev časni krst biti prenet u manastir Žiču gde se nalazio više od pola veka, sve do Drugog svetskog rata.

Нема коментара:

Постави коментар