16. децембар 2011.

Novo naoružanje i oprema za Vojsku Srbije

Pešadinci Vojske Srbije dobijaju novo naoružanje i opremu. Moderno oružje prvi zadužili vojnici na liniji sa KiM. Gotovo sva sredstva se proizvode u domaćim fabrikama.

„Zastavina“ automatska puška M21, potcevni bacač granata, municija kalibra 5,56 milimetara, savremeni šlemovi i pancirni prsluci, nova maskirna uniforma - samo su deo opreme koju poslednjih godina zadužuju pripadnici Vojske Srbije. Plan je da do 2020. godine novi kompleti naoružanja i sredstava uđu u sve jedinice VS.
Reč je o projektu „Model opremanja vojnika pešadije 21. veka“, sastavljenog od četiri vrste sredstava koja će na sebi nositi svaki srpski pešadinac. Ubojnu paletu čini 26 komponenti u kojoj je naoružanje, sistem za upravljanje vatrom, kao i sredstva za preživljavanje na bojištu i obezbeđenje autonomije. Ova sredstva razvijena su u Srbiji i gotovo sva se proizvode u domaćim fabrikama.

- Novu opremu prvi su zadužili vojnici i oficiri koji obezbeđuju administrativnu liniju sa KiM, kao i jedinice predviđene za upućivanje u multinacionalne operacije - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. - Uprkos krizi uspeli smo da ih snabdemo sa oko 80 odsto sredstava predviđenih modelom opremanja.

Pored automatske puške novog kalibra, to podrazumeva i balističku zaštitu, optičke i optoelektronske nišane, uređaje veze i sredstva za ABH zaštitu. Na spisku je i niz sitnijih delova, kao što je novi modularni ranac, različita puščana municija i kompleti projektila za podcevne bacače granata.

Model opremanja zamišljen je tako da vojniku maksimalno smanji moguća iznenađenja u borbenim uslovima.

- Sva sredstva su već razvijena, ali pojedina se dodatno usavršavaju kako bi kvalitet i efikasnost bili veći - napominju stručnjaci VS. - Radi se pre svega o osavremenjivanju optoelektronskih sredstava, usavršavanju balističke zaštite i proširenju „familije“ municije 40 mm.

NOVE UNIFORME
Poslednji deo sa spiska opreme „Vojnika XXI veka“ koji je ušao u masovno korišćenje u Vojsci Srbije je maskirna uniforma sa digitalnom šarom M10. Novu odeću prvi su obukli kadeti Vojne akademije, a plan je da do kraja sledeće godine ove uniforme dobiju svi pripadnici VS. Vojnička odeća ima takozvani digitalni maskirni dezen, a proizvodi je fabrika „Jumko“ iz Vranja.

Link: M-10 nova uniforma VS, Nova uniforma VS,

Нема коментара:

Постави коментар