2. децембар 2011.

"Veštičja koliba" otkrivena u Engleskoj

Koliba za koju arheolozi veruju da pripada vešticama iz Pendla i mumificiranu mačku otkrili su radnici u oblasti Lankašir na severozapadu Engleske. Istoričari smatraju da bi to mogla da bude Malkin kula, mesto sastanka veštica.

Lokacija, koju je jedan od arheologa opisao kao “lankaširsku Pompeju”, otkrivena je tokom građevinskih radova. Kopajući u blizini rezervata Louer Blek Mos u okrugu Pendl, inženjeri su otkrili kolibu iz XVII veka. Stručnjaci smatraju da ona pripada čuvenim vešticama iz Pendla jer su pronašli mumificiranu mačku u jednom od zidova. Smatra se da je mačka živa uzidana, verovatno u XIX veku, kao zaštita od paranormalnog.


Sajmon Entvisl, stručnjak za veštice iz Pendla, kaže da su mačke važan deo narodnih priča o vešticama. “Ko god da je toj mački dodelio tako užasnu sudbinu, sigurno je tražio zaštitu od zlih duhova. Do velike, 400. godišnjice suđenja vešticama iz Pendla deli nas svega nekoliko meseci, a sada imamo ovo neverovatno, retko otkriće, koje bi moglo da bude famozna Malkin kula”, dodao je Entvisl.

Kula je bila lokacija ozloglašenog sastanka veštica 6. aprila 1612. godine, kome su prisustvovale osobe optužene za ubistva uz pomoć magije.

Arheolozi su u objektu pronašli razne predmete iz XIX veka, poput grnčarije, peći za kuvanje i kreveta. Građevinski radovi su obustavljeni dok arheolozi ne završe istraživanje lokacije.

Suđenje vešticama iz Pendla 1612. godine jedno je od najpoznatijih u engleskoj istoriji, ujedno i jedno od najbolje zabeleženih iz XVII veka. Dvanaest osoba iz oblasti oko brda Pendl optuženo je za ubistva deset ljudi uz pomoć veštičje magije. Jedna osoba je umrla u zatvoru, a od preostalih 11 – devet žena i dva muškarca – deset je proglašeno krivima i osuđeno na smrt vešanjem. Jedna osoba je oslobođena.

Нема коментара:

Постави коментар