10. децембар 2011.

Pronađeno 300 nepoznatih fotografija Romanovih

Na tavanu jedne kuće u Ženevi pronađeno je oko 1.000 pisama i oko 300 dosad nepoznatih fotografija Romanovih. Među stvarima je i slika cara Aleksandra Trećeg iz 1894. godine, za koju se veruje da je njegov poslednji snimak.
Potomci Švajcarca Ferdinanda Tormejera, koji je bio učitelj ruskog cara Nikolaja Drugog, pronašli su na tavanu kuće u Ženevi oko 1.000 pisama i oko 300 dosad nepoznatih fotografija Romanovih.

Domaćini su tokom raspremanja tavana otvorili stare kutije koje su nameravali da bace i tako pronašli jedinstvenu arhivu koja je stajala netaknuta čitav jedan vek.

„Predmeti iz učiteljeve kolekcije uskoro će biti ponuđeni na aukciji, a očekuje se i veliko interesovanje Rusa", naveo je organizator aukcije Bernar Pige.

„Među stvarima je fotografija cara Aleksandra Trećeg iz 1894. godine, snimljena u Finskoj, za koju se veruje da je njegov poslednji snimak.

Tu je i fotografija velikog kneza Mihajla kada je imao osam godina, a pored pisama i fotografija, pronađeni su akvareli kneginje Olge", rekao je Pige.

Tokom vikenda pronađeni materijali biće izloženi u Ženevi, gde će pre aukcije moći da ih vide svi zainteresovani.
 

Нема коментара:

Постави коментар