11. децембар 2011.

Pronađena statua stara 6000 godina

Statua nazvana "Gospa od Vijer Karbonela" nađena je na obali reke Some u Francuskoj, a procenjuje se da je stara 6.000 godina.
Figura sa izraženim ženskim oblinama simbolizuje majku zemlju i pokazuje koliko se ideja ženske lepote izmenila kroz vekove.

Ovom dragocenom otkriću nađenom na severu Francuske dato je počasno ime Gospa od Vijer Karbonela, a smatra se da je povezana sa kultom obožavanja boginje plodnosti.

Skoro savršeno očuvana statua visine oko 20 centimetra napravljena je od zemlje ili gline koja se nalazi na tom lokalitetu i dosta podseća na figurine nađene duž celog Mediterana.

Figura je nađena rasturena na šest delova, a razlog zašto je u tolikoj meri očuvana jeste pečenje koje se dogodilo između 4300. i 3600. godine pre nove ere.

Stručnjaci su bili iznenađeni činjenicom da su figure nađene tako daleko na severu.

- Ponekad nalazimo samo deliće sličnih statua, ali nikada i celu figuru. Ona je veoma slična figurama iz istog perioda koje smo našli daleko na Srednjem Istoku, rekla je arheolog Fransoaz Bostin.

Iskopavanje je počelo nakon što je Inarp, "preventivna arheološka agencija" francuske vlade, dala dozvolu i sredstva da se istraže 77 gradova duž 100 kilometara obale Sijena-Severna Evropa kanala.
 


Нема коментара:

Постави коментар