18. децембар 2011.

Praistorijsko naselje u Jelašnici

Praistorijsko naselje u Jelašnici, tek otkriveno, već mora da bude napušteno. Trasa autoputa ka Bugarskoj prelazi preko lokaliteta, koji su poplave poprilično devastirale.

Otkriće praistorijskog naselja iz starijeg i mlađeg gvozdenog doba i značajni ostaci antičkog vremena (najmlađi iz III veka) - najznačajniji su rezultati prvog istraživanja lokaliteta kod Jelašnice pored Niša. Stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, zajedno sa studentima arheologije, ali i meštanima Jelašnice i radnicima iz Bele Palanke, za svega mesec dana došli su do značajnih nalaza.

Da je reč o izuzetno vrednom lokalitetu poznatijem po imenu Bara pokazalo je najpre otkriće rimskog zida dugog 38 metara. Potom su arheološki radovi na lokalitetu koji je smešten uz ušće reke Jelašnice u Nišavu, nastavljeni duž terena površine tri hektara.

- Obavljena je zaštita arheoloških radova što je važno jer je on na trasi budućeg autoputa ka Bugarskoj, čija bi izgradnja trebalo da počne februara naredne godine. Prezadovoljni smo što smo na vreme otkrili dovoljno podataka o istoriji tog prostora - iznosi mr Maja Đorđević, rukovodilac istraživanja, iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. - U mogućnosti smo da analiziramo sve pronađene nalaze i da ovaj do sada nepoznati lokalitet predstavimo javnosti.

Jake bujične vode dobrim delom su devastirale lokalitet.

- Pored poplava, na kvalitet nalaza uticali su i poljoprivredni radovi - predočava nam mr Maja Đorđević. - Da se možda istraživalo pre pola veka, odnosno pre traktorske obrade zemlje verovatno bismo imali dragoceniju građu.

Ipak, posle više hiljada godina istorije i najrazličitijih promena koje je pretrpeo ovaj lokalitet on neće biti zaboravljen - spasena su svedočanstva o njemu. Nalaze će stručnjaci posle detaljnih analiza dati Narodnom muzeju u Nišu.

RIMSKA VILA
Stručnjaci su pronašli nekoliko objekata, dokaze o postojanju kuća i otpadnih jama za odlaganje nepotrebnih materijala. Temelji rimske vile sa ekonomskog dobra i delovi keramike, dovoljni su da se rekonstruiše jelašnička istorija.
Studenti arheologije na iskopinama u blizini Jelašnice

Нема коментара:

Постави коментар