1. децембар 2011.

"Starac s bradom" Rembrantov autoportret iz mladosti

Slika "Starac s bradom" za koju se smatralo da potiče od jednog Rembrantovog učenika, zapravo je delo slavnog holandskog umetnika.

Ernst van de Vetering iz Rembrant istraživačkog projekta (Rembrandt Researsh Project) rekao je danas da je analiza rendgenskim zracima slike "Starac s bradom" otkrila konture autoportreta Rembranta kao mladog čoveka.

On je rekao i da analiza stila i posredni dokazi podržavaju zaključak da slika zamišljenog i setnog čoveka s neočešljanom sedom kosom jeste delo majstora iz XVII veka.

Taj stručnjak navodi da je slika dimenzija 15 x 20 centimetara urađena 1630. godine kada je Rembrant van Rejn imao 24 godine. Tada je njegova reputacija kao portretiste bila u usponu i spremao se da se preseli iz Lajdena u Amsterdam koji je bio u zlatnom dobu kao pomorska sila.

Van de Vetering je rekao da stil i kvalitet slike daju snažan argument za njenu autentičnost, ali da je i postojanje portreta ispod slike takođe značajno.

"Svetlo je tipično Rembrantovo po tome što je potpuno ubeđujuće: opažate ga kao da gledate stvarnost, a ne sliku", objasnio je on.

Slika "Starac s bradom" pripada neidentifikovanom privatnom kolekcionaru a biće prikazana od maja do jula sledeće godine u Rembrantovom muzeju u Amsterdamu.

Нема коментара:

Постави коментар