29. септембар 2011.

Crtač "Dilana Doga" gost IX Međunarodnog salona stripa

Jedan od gostiju IX Međunarodnog salona stripa, koji se održava u Studenskom kulturnom centru je crtač poznatog stripa ''Dilan Dog'', Marko Nicoli.

Nicoli je u Studentskom kulturnom centru izložio svoje radove i koncept njegove izložbe je da prikaže celovitost i proces rada, jer su izloženi ne samo njegovi gotovi radovi, već posetioci mogu da vide i ''proces nastanka tih radova''. Prema njegovim rečima, izložene su prve inicijalne grube skice, razrada u olovci, kao i obrada u tuš tehnici i finalni kolor.

''Ovde je izloženo mnogo mojih radova, oko 70-ak, koji prate moj rad od početka karijere do danas'', objasnio je Nicoli. ''Ono što je karakteristično za ovu izložbu je taj njen karakter koji prikazuje celovitost i proces rada, a ne samo finalnu pojavnost'', dodao je on.

Nicoli koji je bio gost na najvećim italijanskim salonima stripa, kaže da mu je žao što ne poznaje mnogo srpsku strip scenu.

''Više poznajem eks-ju scenu, nego samu srpsku. Znam hrvatskog crtača Gorana Parlova koji je radio za strane izdavače, čak i za Serdja Bonelija'', izjavio je Nicoli.

On je dodao da od srpskih ilustratora poznaje Zorana Janjetova, koji radi sa istim scenaristom sa kojim radi i on, Alehandrom Hodorovskim, i da takodje zna za Sašu Rakezića poznatijeg kao Aleksandar Zografa, koji je alternativni stvaralac iz Pančeva.

Nicoli je još dok je išao u srednju školu postao strip crtač, radeći na nekoliko albuma iz serije ''Alan Ford''.

''Ponosan sam na skoro sve šta sam uradio, jer sam imao sreće da mogu da biram sa kim ću da radim i da radim ono što mi se dopada'', zaključio je ovaj strip ilustrator.

''Radio sam sa svojim idolima, ljudima koje sam najviše poštovao, kao što su Lućijano Seki scenarista Alana Forda i pokojni crtač Roberto Raviola'', dodao je on.

Ipak, najspecifičniji rad prema njegovim rečima je rad na serijalu ''Dilan Dog'', jer je uvek pratio i voleo taj serijal. Marko Nicoli, pored toga što je strip ilustrator, bavi se i pedagoškim radom. On predaje u Internacionalnoj školi stripa u Ređo Emiliji u Italiji crtanje perspektive i akvarel, što mu je, kako kaže, ''promenilo način gledanja na stvari i pomoglo da ih promatra iz drugog ugla i da postane bolji umetnik''.

Ovaj umetnik je saradjivao sa Hodorovskim ilustrujući epizode ''Svet Alef Taua” za ediciju Delkur 2009. godine. Nicoli trenutno ilustruje epizodu mesečne serije ''Dilan Dog''. Njegova izložba biće otvorena do 2. oktobra, do kada i traje IX Međunarodni salon stripa.

Povezani članci: Dilan dog, IX međunarodni salona stripa, marconizzoli.blogspot.com

Нема коментара:

Постави коментар