26. април 2010.

Dilan Dog (Dylan Dog)


Nakon što je godinama Sergio Bonelli Editore preferirao vestern tematiku u svojim stripovima, u prvoj polovini 80-tih godina prošlog veka došlo je do naglog zaokreta u odabiru tematike novog talasa stripova. Godine 1982. pojavio se Martin Misterija koji se bavio tematikom velikih zagonetki i misterija. Taj se izbor pokazao kao pun pogodak te je strip doživeo veliki uspeh. Motivisani uspehom stripa koji se bavio nečim potpuno novim trebalo je odabrati temu koja će biti nova i dovoljno dobra da zainteresuje čitaoce. Tada na scenu stupa mladi scenarista koji je do tada radio scenarije za druge junake u Sergio Bonelli Editore (Zagor, Mister No) i koji je, kako se posle pokazalo, kreirao jednog od najvećih likova italijanskog stripa i postigao ogroman uspeh u Italiji i u celom svetu. Taj mladi scenarista zvao se Ticijano Sklavi (Tiziano Sclavi), tema koju je odabrao je bio horor, a glavnog junaka je nazvao Dilan Dog. Potpuno neočekivano, prve epizode postižu ogroman uspeh u Italiji, jer je publika očito bila gladna novih i zanimljivih tema, te se horror tematika pokazalapuno zanimljivijom nego što se očekivalo. Dilan Dog već nakon nekoliko brojeva zauzima visoko drugo mesto po prodavanosti Bonellijevih izdanja odmah iza Teksa Vilera. U zlatnim vremenima Dilan se prodavao u preko milion primeraka širom Sveta, dok danasnji tiraž ovog junaka iznosi jos uvek neverovatnih 300.000 primeraka mesečno!!! Veliki doprinos ovakvoj prodaji možemo potražiti u činjenici da je Dilan Dog jedan od retkih stripova koji je naišao na dobar prijem u ženskom delu populacije, koje čine dobar deo Dilanovih čitalaca!

Dilan je detektiv, istražitelj, ali ne bilo kakav detektiv; on je, kako je sam sebe prozvao, istražitelj noćnih mora. Iako prilično mlad, iza sebe već ima karijeru policajca Skotland Jarda, lečeni je alkoholičar, iza njega su i desetine slomljenih srca, no ko je zapravo Dilan Dog ni on sam ne zna jer njegova je prošlost još poprilično prekrivena velom tajne. Za razliku od svog kolege Šerloka Holmsa koji je inspiraciju nalazio svirajući violinu on svira klarinet, te u slobodno vreme slaže modela galije koju verovatno neće nikada dovršiti. Lice Dilana Doga je lice britanskog glumca Ruperta Evereta, što je samo još jedan u nizu Bonelijevih junaka čije lice je uzeto od poznatih glumaca (Ken Parker, Nik Raider, Magico Vento, Teks Viler...). Ako ste zainteresovani za njegove usluge možete ga naći u Craven Road broj 7 u Londonu, njegove usluge koštaju 50 funti dnevno plus troškovi, ali neretko će preuzeti neki slučaj i bez nadoknade, tek da zadovolji svoju znatiželju. Najslabija Dilanova tačka su lepe žene sa kojima gotovo u svakoj epizodi završi u krevetu. Nije to tipično »macho« zavođenje koje susrećemo kod nekih drugih junaka, Dilanov pristup ženama je poseban pomalo setan, iskren i nabijen emocijama, ali te veze gotovo uvek traju samo jednu epizodu.

Svet Dilana Doga je svet koji mi poznajemo, znači sadašnjost. To je na neki način jedan od problema jer su autori ovom liku tačno odredili starost tako da je neminovno da će morati ostariti, iako se danas još odlično drži. Glavno mesto radnje je London u kojem se na samom početku ovog serijala odvijalo najviše epizoda. Kasnije se radnja širila po svim djelovima Velike Britanije i sveta. Budući da se Dilan Dog bavi jedinstvenim zanimanjem u njegovom svetu susrećemo sve vrste čudovišta (vampiri, vukodlaci, veštice, čarobnjaci, gnome ...) i ljudi bolesnog uma. Iako se u mnogim epizodama nalazi velika količina krvi, odsječenih glava i strašnih prizora morbidnih ubistava Dilanov svet odiše velikom dozom poezije i melanholije.

Gručo Marks je Dilanov pomoćnik i najbolji prijatelj. Njegov lik je preuzet od poznatog američkog glumca i komičara Gručo Marksa, jednog od urnebesne braće Marks. On se pojavljuje od prvog broja i omiljena zabava mu je pričanje glupih šala svakome ko ih je u prilici čuti, a to su najčešće Dilan i njegovi klijenti, na njihovo veliko zgražavanje ("nekada sam imao psa koji je znao da kaže svoje ime. Zvao se Vau")... Nekada sa svojim šalama zna preterati, no u većini slučajeva samom Dilanu je od velike pomoći, pogotovo kad u ključnom trenutku treba dobaciti Dilanu pištolj kojim ovaj treba ubiti čudovište! Inspektor Blok je Dilanov bivši šef iz policijskih dana i njegov veliki prijatelj. Budući da je važna osoba u Scotland Jardu nebrojeno puta je pomogao Dilanu sa korisnim informacijama, a i nekoliko puta mu je spasao život. Njihov odnos je više očinski nego li prijateljski iako Blok često zna prigovarati kako zbog Dilana nikad neće dočekati zasluženu penziju. Jedna od karaktiristika mu je da ne podnosi krv i da redovno povraća na mestu zločina.

Doktor Ksabaras je najveći Dilanov neprijatelj koji se pojavio već u prvom broju. Opsednut serumom besmrtnosti ovaj čovek bolesnog uma nekoliko puta je stao na put Dilanu. Nažalost, sudbina se ružno poigrala sa Dilanom jer upravo Doktor Ksabaras je njegov otac. Smrt je česti Dilanov neprijatelj. Naravno, ona je prisutna kod svih Bonellijevih junaka, ali kod Dilana je ona prikazana kao fizička osoba u dugoj crnoj haljini sa kapuljačom koja u ruci drži kosu. Iz epizode u epizodu nastavlja se nadmudrivanje ova dva protivnika.

Glavni pisac i scenarista je i dalje Ticijano Sklavi, iako je u zadnje vreme puno pažnje i vremena posvetio drugim projektima i obavezama, tako da su priliku dobili i ostali scenaristi kao Claudio Chiaverotti, Pasquale Ruju, Medda/Sera/Vigna, Luigi Mignacco i još mnogi drugi... Grafički kreator Dilana Doga je Claudio Villa koji je do 42. broja crtao i naslovnice, a nakon toga ga zamenjuje Angelo Stano čije radove možemo videti i danas. Osim njih dvojice, veliki doprinos Dilanovom uspehu dali su i ostali odlični crtači među kojima ćemo istaknuti najbolje i najpoznatije kao Carlo Ambrosini, Bruno Brindisi, Gianpiero Casertano, Giovanni Freghieri, Nicola Mari, Montanari & Grassano i Corrado Roi.

Dilan Dog je trenutno u laganom padu i očigledno je da autori ne mogu držati isti nivo kvaliteta kroz ogroman broj izdanja. U zadnje vreme se često pojavljuju već viđene priče i čitaoci sa negodovanjem posmatraju šta se dešava sa njihovim omiljenim junakom. Za nadati je se da će se stari lisac Sclavi probuditi iz zimskog sna i vratiti u formu, a intrigantno je i pojavljivanje stranih scenarista poput Robina Wooda, autora jedne od najboljih Dilanovih priča u poslednjih par godina - DD Gigante #9 "L'Esercito del 'male" i koji pokazuje da ima snagu i maštu da vrati Dilana na vrh italijanske strip produkcije.

Bez obzira na tamne oblake koji su se nadvili nad našim junakom, uvereni smo da će Dilan uspeti zaraditi i ovog protivnika!

Linkovi: sva domaća izdanja, sergiobonellieditore.it,


prvi domaći broj u izdanju Zlatne serije

Нема коментара:

Постави коментар