28. април 2010.

Prva srpska „fabrika oružja“

Na kalemegdanskom donjem gradu, pre nekoliko dana, otkriveni su ostaci prve srpske „fabrike oružja“. Ispred kule Nebojša pronađeni su ostaci zidova Velikog arsenala, podignutog oko 1725. godine, u kom je za vreme Prvog srpskog ustanka radila Karađorđeva topolivnica. Otkriveni su i delovi livačke peći, gde su liveni topovi za ustaničku vojsku.

- Tokom radova na uređenju kule Nebojša naišli smo ispod slojeva šuta na relativno dobro očuvane zidove - kaže arheolog dr. Marko Popović, predsednik Velike komisije za zaštitu kulturnih dobara od izuzetnog značaja i dobara srpskog porekla u inostranstvu. - Ostaci topolivnice će moći da se prezentuju u okviru uređenja prostora ispred kule Nebojše. U toku su arheološka istraživanja, a očekujemo da ćemo dobiti i dodatna sredstva za konzervaciju. Zidovi će biti rekonstruisani do visine Donjogradskog bulevara.

U vreme Prvog srpskog ustanka u zgradi Arsenala nalazila se poznata Karađorđeva topolivnica, gde su liveni topovi za potrebe ustaničke vojske između 1810. i 1813. godine. Krajem XIXveka je srušena, a 1935. godine preko nje trasiran je Donjogradski bulevar.

- Nažalost, ostaci ove velike građevine do sada nisu bili vidljivi. Znali smo otprilike gde se nalaze, ali nismo nikada radili iskopavanja. Sada ćemo znati kako je izgledala jedna od lovačkih peći, pošto ih je bilo više, gde su liveni „ustanički“ topovi.

Od topova napravljenih u Karađorđevoj topolivnici sačuvana su tri. Jedan se nalazi u Vojnom muzeju na Kalemegdanu, drugi je u Kraljevom dvoru ispred kapele, a treći je u Topoli.

- Sad imamo i mesto gde su proizvođeni. Karađorđeva topolivnica je prvo mesto u Srbiji gde je pravljeno oružje, tek kasnije je napravljena topolivnica u Kragujevcu, koja je preteča današnje fabrike oružja „Crvena zastava“. Ustanička topolivnica je bila od izuzetnog značaja, jer je prvi put ustanička vojska dobila mogućnost da se snabdeva artiljerijom iz sopstvenih izvora. Pre toga su koristili samo zaplenjene topove. U to doba ustanici su vrlo teško nabavljali topove iz Austrije, koja nije dozvoljavala izvoz naoružanja. Topolivci koji su radili ovde poticali su iz današnje Vojvodine. Tamo su izlivali crkvena zvona, pa su znali zanat. Došli su da pomognu ustaničkoj vojsci, koja je organizovala proizvodnju sopstvenih topova.

Arheološka istraživanja livačke peći počeće u petak. Prema rečima sagovornika sačuvana je samo konstrukcija, ali ti ostaci su dovoljni da se sagleda kako je izgledala.

- Sama arhitektura livačke peći nije nešto posebno. Sačuvano je samo ložište, iznad koga se nalazila konstrukcija gde se topio metal i lili topovi.

Kompletan plan zgrade Velikog arsenala iz XVIII veka je sačuvan. Donet je iz bečkog arhiva. Sve radove na Kalemegdanu finansira grad Beograd. Zahvaljujući tim sredstvima, poslednjih sedam-osam godina restauriran je i uređen veliki deo tvrđave. Mada su najveći deo sredstava donirali Grci, grad, takođe, sufinansira i rekonstrukciju kule Nebojša .

- Očekujemo da ćemo dobiti dodatna sredstva da deo Karađorđeve topolivnice odmah restauriramo i prezentujemo, kao poslednji ostatak značajne institucije Prvog srpskog ustanka - kaže Popović.

OTVARANjE NA JESEN
Ministar kulture Nebojša Bradić u četvrtak će obići ovo nalazište. Istovremeno, to će biti prilika da isprati završetak radova na kuli Nebojša.

- Mi ćemo svoj deo posla završiti do 15. juna, ali grčka strana koja učestvuje u postavci memorijala Rige od Fere će verovatno nešto kasniti, tako da se otvaranje kule za posetioce planira tek za jesen - kaže Marko Popović.


Donji grad, kasarna, arsenal - snimak 1867. godine

Нема коментара:

Постави коментар