11. април 2010.

Četrdeset godina računarstva u srpskom rudarstvu

Izložba „Četrdeset godina računarstva u srpskom rudarstvu“ autora Slobodana Vujića, u organizaciji Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Srpske akademije nauka i umetnosti – Galerije nauka i tehnike i Akademije inženjerskih nauka Srbije, održava se od 12. aprila do 10 maja 2010. godine u Beogradu u Galeriji nauke i tehnike SANU, ul. Đure Jakšića br. 2. Otvaranje izložbe je 12. aprila u 18. časova.

Izložba oslikava četiri decenije istraživanja, razvoja i primena računarskih tehnologija u rudarstvu. To je rezime velikih uspona naše naučne i inženjerske misli, od spremnosti da 1969. godine samostalno proizvedemo i primenimo u istraživanjima analogni računar Tara-50 (biće izložen, proizveden u Institutu „Mihajlo Pupin“ u Beogradu), do savremenih naučnih i primenjenih ostvarenja u domenu primena računarski integrisanih tehnologija.

Postavka izložbe je tako koncipirana da ona istovremeno nosi poruke interesantne za užu stručnu i najširu javnost. Osim hronologije razvoja, na izložbi će biti izloženi brojni interesantni eksponati koji već danas predstavljaju deo istorije računarstva.

Izložba je od posebnog značaja kako zbog informisanja javnosti, popularizacije nauke, tako i zbog prenošenja u javnost malo poznate faktografije o našim dostignućima u računarstvu.

Нема коментара:

Постави коментар