18. април 2010.

Značajno otkriće u Stobima

Mermernu glavu za koju se sumnja da je portret Oktavijana Avgusta pronašao je arheolog Jovan Radnjanski u Stobima u Makedoniji. Još uvek se, međutim, ne može sa sigurnošću tvrditi tačan datum njene izrade.

Glava je nađena u okviru istraživanja objekata verske namene, a sigurni odgovori čiji je mermerna glava portet, biće poznati po završetku istraživanja.

Arheolog Silvana Blaževska, direktor istraživanja u Stobima, ipak je sigurna da je reč o delu nastalom u ranom rimskom periodu, odnosno počecima Carstva. Blaževska veruje da je to deo veće statue čije će fragmente naći u daljim istraživanjima.

O Stobima

Stobi je bio glavni grad rimske provincije Makedonija Sekudna i trgovačko, kulturno i versko središte.

Stobi je prvi put pominje Tit Livije 192. godine pre nove ere. Bio je značajan grad sve do kraja petog i početaka šestog veka naše ere, kada su ga na putu ka Solunu uništili Sloveni i Avari.

Arehelogiji nekadašanje Jugoslavije i Makedonije, ostavio je brojne ostatke reprezintativne arhitekture i izvanredno izrađena vajarska dela. Uz Herakleju Linkestis, današnju Bitolu i sada je najznačajniji antički lokalitet Republike Makedonije.

Нема коментара:

Постави коментар