26. септембар 2011.

50 godina od prve konferencije pokreta nesvrstanih

Povodom 50 godina od održavanja prve konferencije nesvrstanih zemalja Pošta Srbije pustila je u opticaj 1. septembra prigodnu poštansku marku nominale 22 dinara. motiv na marki su ruke koje se rukuju iznad karte sveta sa zamljama članicama pokreta. Umetničku obradu marke uradio je Jakša Vlahović, akademski slikar-grafičar. Marka je štampana u novosadskoj štampariji "Forum" tehničkom višebojnog ofseta u šalterskim tabacima od po 25 maraka u tiražu od 100.000 komada.
 
Sada već Davne 1961. godine u Beogradu održan je prvi samit nesvrstanih zemalja na kojem je učestvovalo 25 zemalja. Razumljivo je da je ovaj prvorazredni politički događaj bio obeležen i na tada jugoslovenskim poštanskim markama. Serija koja je emitovana tim povodom podigla je dosta prašine među filatelistima i jesno je pokazala nove pravce i tendencije u izdavanju poštanskih maraka. Poput političara i filatelisti su imali velika očekivanja od ove serije, pa i stvaranje nove zbirke na temu nesvrstanosti.

Na sam dan otvaranja konferencije, 02. septembra, tadašnja zajednica jugoslovenskih PTT pustila je u opticaj četiri marke i prigodan blok. Prvo što je zasmetalo ondašnjim filatelisitima bila je velika nominala. Prve dve marke su nominale 25 i 50 tadašnjih dinara, što je bio uobičajeni iznos u to vreme. Međutim, druge dve marke bile su nominle 250 i 500 dinara, a opravdanje za tako visoke iznose bilo je u tome da su namenjene za avionsku poštu. Našoj pošti kao da ovo nije bilo dovoljno, pa je emitovala blok sa nominalom 1.000 dinara.

U tadašnjoj štampi našle su se žalopojke filatelista da su morali da rade nedelju dana da bi sebi priuštili jednu jedinu kompletnu seriju. Sledeća prigodna marka, koja je imala veću nominalu od ovog bloka, emitovana je tek 1977. godine.

Druga stvar koja je zasmetala filatelistima bila je to što su korišćena samo dva motiva. Na markama od 25 i 250 dinara, kao i na prigodnom bloku, prikazani su likovi predstavnika pet rasa, a marka od 250 dinara se razlikuje od ostalih jedino po malom avionu ucrtanom u gornjem desnom uglu. Na markama od 50 i 500 dinara motiv je zgrada Savezne skupštine u Beogradu, u kojoj je održana konferencija, plus mali avion na marki od 500 dinara. Crtež aviona je trebalo da naglasi da su ovo marke za avionsku poštu, mada je jasno da su se mogle koristiti za plaćanje usluga i u ostalom poštanskom saobraćaju. I pored toga što su nacrte izradili Božidar Jakac, profesor Akademije primenjenih umetnosti u Ljubljani i Đorđe Gorbunov, akademski slikar iz Beograda, marke su ocenjene kao likovno neupele.

Zbog svega ovoga o popularizaciji samita nesvrstanih kroz filateliju nije moglo biti govora. Pored maraka i bloka, tokom konferencije bila su u upotrebi dva prigodna žiga sa datumima 01. i 06. septembar. Kao filatelistička osobenost napravljen je specijalni spomen-album sa dve kompletne serije, koje su poništene prigodnim žigovima. Ovaj album sadrži i potpise 25 državnika, koji su predstavljali svoje zemlje na konferenciji, što daje posebnu vrednost. Napraljveno je samo 12 albuma, koji su uz to i numerisani i danas ih je gotovo nemoguće naći.
Markice nominale 25 i 50 dinara i blok iz 1961. godine


Povezani članci: Nesvrstani kroz filateliju

Нема коментара:

Постави коментар