26. септембар 2011.

Baltimorski muzej flipera

Decenijama nakon što je spavao ispod flipera u svom prepunom stanu, Dejvid Silverman će uskoro otvoriti najveći muzej u Americi posvećen ovoj igri.

Nacionalni fliper muzej biće otvoren u novembru u srcu turističke oblasti Baltimora i imaće stalno izložbu istorije flipera - od početaka u 18. veku u Francuskoj, do seljenja u SAD, popularnosti 1946. i promena koje su usledile zahvaljujući digitalnoj tehnologiji.

Muzej će imati i 900 flipera iz Silvermanove kolekcije, od originalnih francuskih do specijalnog flipera na temu "Ratova zvezda", jednog od 15 ikada napravljenih.

Muzej će imati i mesta za privatne žurke, obrazovne programe i igranje flipera.

Šezdesetogodišnji Silverman, pejzažni arhitekta iz Vašingtona, dobio je prvi fliper kada je imao 20 godina. Čuvao ga je u svom malom stanu i spavao ispod njega.

Ubrzo se oženio, preselio u veću kući u njegova kolekcija narasla je na 300 komada koje je čuvao u garaži.

Na predlog supruge, garažu je pretvorio u muzej i trenutno ima 900 mašina.

Kako je kolekcija prerasla garažu, preselio ju je u veću prostor u Vašingtonu, a sada u Baltimoru gradi četvorospratnu zgradu od cigle i stakla, prenosi Rojters.

Videoigre, tehnologija i propast igraonica učinile su flipere zastarelim. U SAD postoji samo jedan proizvođač ovih mašina. Ali Silverman i drugi entuzijasti smatraju da popularnog ove igre ponovo raste.

"Mnogima su fliperi i dalje interesantni", smatra Berni Kelm, jedan od osnivača udruženja " Free State Pinball”

Udruženje je pokrenuto 1960-ih i organizuje tri lige sa oko 120 igrača. Organizacija ima i podatke o svakoj fliper mašini u SAD koja još radi.

Pre seljenja u Baltimor, Nacionalni muzej flipera je tokom devetomesečnog "podstanarskog" boravka u Džordžtaunu privukao 6.000 posetilaca.

Silverman se nada da će lokacija i drugačiji "šmek" Baltimora učiniti da muzej bude finansijski održiv i da će izgraditi novu generaciju entuzijasta.


Link: nationalpinballmuseum.org

Нема коментара:

Постави коментар