30. септембар 2011.

Odbojkaši(ce) na markama

U Srbiji i Italiji odbojkašice igraju mečeve za titulu najbolje reprezentacije u Evropi. Pošta Srbije se priključila prvenstvu emitujući prigodnu marku nominale 46 dinara. Marka je puštena u opticaj 20. septembra, nekoliko dana pre početka takmičenja. Tako je omogućeno sportistima i gostima da pošalju razglednicu sa markom kao uspomenu na Evropsko prvenstvo. Mnogi domaći filatelisti očekuju marku povodom osvajanja titule evropskog prvaka u muškoj konkurenciji. ukoliko i odbojkašice osvoje medalju, eto prilike da Pošta Srbije vanrednim izdanjem ovekoveči uspehe sportista. I to ne bi bile naše prve marke posvećene medaljama odbojkaša.

Naši odbojkaši 2000. godine sa Olimpijskih igara u Sidneju vratili su se sa zlatom. Uspeh je obeležen prigodnim blokom nominale 30 dinara. Kao motiv prikazani su igrači koji serviraju, smečuju i primaju servis. Četiri godine ranije, 1996. godine, iz Atlente doneli su kući bronzu. I ta medalja je zabeležena markom.
Godina 2001. zlatnim slovima je ostala upisana za timske sportove. I košarkaši i odbojkaši postali su prvaci Evrope. Izdate su serije sa dve marke. Na marki posvećenoj odbojkašima prikazan je igrač koji smečuje i igrač sa ispruženim rukama u bloku. Autor sva tri likovna rešenja je slikar Radomir Bojanić.
Nisu samo medalje bile povodom za emitovanje maraka sa motivima odbojke. Godine 2005. prvi put održano je Evropsko prvenstvo za odbojkaše u dve zemlje - Srbiji i Italiji. Marka, na kojoj su prikazane ruke i lopta iznad odbojkaške mreže, delo je J. J. Vlahovića, slikara-grafičara.
Motiv na ovogodišnjoj marki posvećenoj Evropskom prvenstvu u odbojci je detalj iz igre. Nažalost, po opštem mišljenju filatelista likovno rešenje nije uspelo. Ruke su u položaju koji se ne susreće tokom igre, mreža izgleda dosta niže u odnosu na igrače, a same sportiskinje su prikazane u jednoj boji, kao da su u senci. Dimenzije marke su prevelike, kako za filateliste, tako i za njenu upotrebu na razglednici. Likovno rešenje marke je rad Nadežde Skočajić, grafičkog dizajnera. Stručnu saradnju pružio je Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije i istaknuti filatelista, dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada na domaćim i međunarodnim filatelističkim izložbama.

Marke su štampane u novosadskoj štampariji "Forum" u tehnici višebojnog ofseta, u šalterskim tabacima od po osam maraka sa vinjetom u sredini. Tiraž je 50.000 komada. Na dan puštanja u opticaj na pošti 11101 Beograd bio je u upotrebi prigodan žig prvog dana.

Нема коментара:

Постави коментар